Geschubde specht – Suriname Brownsberg 2022

Kenmerken

De Geschubde specht wordt ongeveer 23 tot 24cm. In de nominaatvorm C. u. undatus, is de kop van beide geslachten licht kastanjebruin met een borstelige kuif. De kuif is soms bleker met zwarte balken, en de oorveren en de flanken van de nek hebben zwarte strepen. Mannetjes hebben een brede rode band van achter de snavel tot aan de oorschelpen terwijl vrouwtjes deze missen. Ze hebben een kaneelkleurige keel met zwarte vlekken of strepen. Ze hebben een kastanjebruine bovenzijde met brede zwarte balken, hoewel de stuit meestal bleker en geler is. Hun slagpennen zijn zwart met kaneelkleurige strepen. Hun buik is roestbruin, lichter op de buik dan de borst. De korte snavel is dof geel tot geelgroen, hun iris roodbruin tot rood en hun poten groengrijs.

Biotoop

De Geschubde specht leeft voornamelijk in het binnenland van dicht regenwoud, hoewel hij ook voorkomt aan de bosranden, in savanne en langs rivieren.

Voorkomen

Hij komt voor in Brazilië, Frans-Guyana, Guyana, Suriname en Venezuela.

Voedsel

Het primaire voedsel van de Geschubde specht is mieren en termieten maar hij eet ook zaden, fruit en bessen. Hij foerageert meestal alleen of in paren, maar voegt zich soms bij groepen van gemengde soorten. In het binnenland van het bos foerageert hij meestal in de buurt van of in de canopy.

Wetenschappelijk

Geschubde specht,Waved Woodpecker,Celeus undatus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Picidae
Geslacht: Celeus
Soort: Celeus undatus

Ondersoorten

C.u. amacurensis - noord oost Venezuela
C.u. undatus - oost Venezuela, de Guianas en noordoost Brazilie
C.u. multifasciatus - noordoost Brazilie

Onderwerpen #Banguotasis kuoduotasis genys #Carpintero ondoso #Celeus #Dalgalı Ağaçkakan #datel vlnkovaný #Dzięcioł tygrysi #Geschubde Specht #kirju tutträhn #kirju-tutträhn #Olivbürzelspecht #Pic ondé #Pica-pau-barrado #Picchio vermicolato #picidae #Piciformes #Picot undulat #raitatöyhtötikka #Riflingspett #Rödstjärtad kastanjespett #Smeđoglava žuna #Suriname 2022 #Vatret Spætte #Waved Woodpecker #Волнистый целеус #ятла смугаста #シマテンニョゲラ #波斑啄木鸟