Gele troepiaal – Suriname 2022

Kenmerken

De Gele troepiaal is 20 tot 21cm. Het is een vogelsoort met een overwegend geel verenkleed, zoals de naam al doet vermoeden. Het volwassen mannetje heeft een zwart oogmasker, dunne zwarte keellijn, zwarte staart en zwarte vleugels, met een witte vleugelbalk en wat witte verenranden. Het vrouwtje is vergelijkbaar, maar iets valer, en de juvenielen heeft een olijfkleurige gele rug en mist zwart op het gezicht.

Biotoop

De Gele troepiaal is een vogel van open bossen, struikgewas en tuinen.

Voorkomen

Hij broedt in het noorden van Zuid-Amerika in Colombia, Venezuela, Trinidad, de Guyana's en delen van Noord-Brazilië (noordelijke staat Roraima en oostelijk Amapá).

Voedsel

Deze soort eet voornamelijk grote insecten, maar consumeert ook nectar en wat fruit (zoals bessen, kersen, mango's en bananen).

Wetenschappelijk

Gele troepiaal,Yellow Oriole,Icterus nigrogularis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Icteridae
Geslacht: Icterus
Soort: Icterus nigrogularis

Ondersoorten

I.n. nigrogularis: noordelijk Colombia, Venezuela, de Guiana's en noordelijk Brazilië.
I.n. curasoensis: ABC-eilanden.
I.n. helioeides: Isla Margarita (nabij noordelijk Venezuela).
I.n. trinitatis: Trinidad en het Paria-schiereiland (noordoostelijk Venezuela).

Onderwerpen #Američka žuta vuga #Citrininis spalvingasis trupialas #Gele Troepiaal #Gul Trupial #Gultrupial #Icteridae #Icterus #João pinto amarelo #João-pinto-amarelo #Kacyk czarnogardły #Narancsmellű trupiál #Orangebrusttrupial #Oriole jaune #Oriolo giallo #Passeriformes #Sarı Turpiyal #sitruunaturpiaali #Suriname 2022 #trupiál černohrdlý #Turpial amarillo #Turpial groc #Yellow Oriole #Zlatni vranjak #Лимонно жёлтый цветной трупиал #Лимонно-жёлтый цветной трупиал #трупіал цитриновий #キイロムクドリモドキ #黄拟鹂