Gekraagde baardkoekoek – Suriname Fredberg 2022

Kenmerken

De Gekraagde baardkoekoek wordt ongeveer 19cm groot. Zijn kop en rug zijn donker roestbruin, de romp lichter roestbruin en de staart oranje-kastanje met smalle zwarte banden. De vleugels vertonen fijne zwarte strepen op een bruine achtergrond. De kin en keel zijn wit tot vaal wit die zich als een dunne vale lijn rond de nek uitstrekt. Onder hen bevindt zich een brede zwarte kraag die de borst en bovenrug omsluit. De onderborst en het midden van de buik zijn vaal wit dat donkerder wordt tot dof oranje op de flanken. Het oog is omgeven door een kale oranjegele huid; de oogkleur kan witachtig tot oranje zijn. De snavel is meestal oranje. De poten kunnen lichtgroen, oranje of bruin zijn.

Biotoop

Hij leeft in vochtig primair Amazone bos, droger heuvelachtig land en ook in várzea-bos in het lagere Amazonegebied.

Voorkomen

De Gekraagde baardkoekoek komt voor in het grootste deel van het Amazonebekken, van het zuidoosten van Colombia in het zuiden via het oosten van Ecuador en Peru tot het noorden van Bolivia en het oosten via het zuiden van Venezuela, de Guyana's en het noorden van Brazilië. In Brazilië wordt hij gevonden in het uiterste oosten van Belém en in het zuiden in Mato Grosso.

Voedsel

De Gekraagde baardkoekoek jaagt door vanaf een schaduwrijke stek uit te vallen om prooien te plukken van gebladerte, schors of de bosbodem. Zijn prooi omvat hagedissen, slangen, kikkers en verschillende soorten grote insecten.

Wetenschappelijk

Gekraagde baardkoekoek,Collared Puffbird,Bucco capensis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Bucconidae
Geslacht: Bucco
Soort: Bucco capensis

Ondersoorten

B.c. dugandi: zuidoostelijk Colombia, Ecuador en centraal Peru.
B.c. capensis: de Guyana's, Brazilië en oostelijk Peru.

Onderwerpen #Barbacoll de collar #Boyunlu Pufkuşu #Bucco #Bucconidae #Buco musiú #Collared Puffbird #Drzym obrożny #Gekraagde Baardkoekoek #Halsband Faulvogel #Halsband-Faulvogel #Halsbåndsdovenfugl #Halsbandströgfågel #lenivka hnědohřbetá #Ogrličasti hakuru #Örvös bukkó #Piciformes #Piumino dal collare #Rapazinho de colar #Rapazinho-de-colar #ruskopäälaiskuri #Rusthodedovenfugl #Suriname 2022 #Tamatia à collier #Tingiapaukštis #võru puhvlind #võru-puhvlind #лінивка рудоголова #Ошейниковая пуховка #アカガオオオガシラ #领蓬头鴷