Geelsnavelglansvogel – Suriname Fredberg 2022

Kenmerken

De nominaatvorm Geelsnavelglansvogel wordt ca. 18 tot 21cm groot. De kruin van het mannetje is glanzend koper of paarsachtig en de rest van de bovenste delen zijn smaragdgroen. De kin is bleekgeel, de keel wit en de rest van de buik is bleek roodachtig kaneel. Het vrouwtje heeft een lichtere buik en een roodachtige, bleekgele keel. De snavel is geel met een zwart uiteinde.

Biotoop

De voorkeurshabitats van de twee ondersoorten verschillen enigszins. De nominaatvorm leeft in tropisch bos, overstromingsgebieden in de Amazonebossen, zowel primair als secundair. In tegenstelling tot veel andere Jacamarsoorten, wordt hij voornamelijk in het binnenland van het bos aangetroffen in plaats van aan de randen. Hij is ook te vinden in galerijbos en zandig kustbos.

Voorkomen

Beide ondersoorten van de Geelsnavelglansvogel komen voor ten oosten van de Andes en ten noorden van de Amazone. De nominaatvorm-ondersoort wordt gevonden in het oosten van Colombia via het zuiden en oosten van Venezuela tot in de Guyana's en in het zuiden tot in het noorden van Brazilië. De andere leeft langs de bovenloop van de Orinoco-rivier in het zuiden van Venezuela, in het zuiden door het zuidoosten van Colombia, het oosten van Ecuador en het westen van Brazilië tot het noordoosten van Peru.

Voedsel

Het dieet van de Geelsnavelglansvogelbestaat uit een grote verscheidenheid aan insecten. Hij strijkt neer op blootliggende takken in het bladerdak, meestal in paren, en springt van daaruit uit om zijn vliegende prooi te vangen zoals insecten en vlinders.

Wetenschappelijk

Geelsnavelglansvogel,Yellow-billed Jacamar,Galbula albirostris
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Galbulidae
Geslacht: Galbula
Soort: Galbula albirostris

Ondersoorten

G.a. chalcocephala: zuidelijk Colombia, Ecuador, noordwestelijk Peru en westelijk Brazilië.
G.a. albirostris: oostelijk Colombia, Venezuela, de Guiana's en noordelijk Brazilië.

Onderwerpen #Ariramba de bico amarelo #Ariramba-de-bico-amarelo #Galbula #Galbulidae #Geelsnavelglansvogel #Gelbschnabel Glanzvogel #Gelbschnabel-Glanzvogel #Geltonsnapė žakamara #Gulnäbbad jakamar #Gulnebbjakamar #Gulnæbbet Jacamar #Jacamar à bec jaune #Jacamar beccogiallo #Jacamar becgroc #Jacamará piquigualdo #keltanokkajakamari #leskovec žlutozobý #Piciformes #Sárgacsőrű jakamár #Sarı Gagalı Jakamar #selva läiklind #selva-läiklind #Suriname 2022 #Yellow-billed Jacamar #Žutokljuna jakamara #žutokljuni jakamar #Złotopiór żółtodzioby #Желтоклювая якамара #якамара жовтодзьоба #キバシキリハシ #黄嘴鹟鴷