Geelkruinvliegenpikker – Suriname 2022

Kenmerken

De Geelkruinvliegenpikker is een kleine, gedrongen vogel van ca. 10,7cm groot. De bovenzijde is olijfbruin. Er zit een intens gele streep op de zwarte kruin (meer uitgebreid bij de man), die over het algemeen verborgen. Hij heeft een doffe witte oogring onderbroken door een bruine lijn door het oog; de flanken van de kop en de achterkant van de nek zijn grijs. De wangen en keel zijn lichtgrijs. De borst is geelachtig olijfgroen. De twee vleugelstrepen en de rand van de secundaire delen zijn bleekgeel. Zijn snavel is donker, kort en puntig.

Biotoop

De natuurlijke habitat bestaat uit subtropisch of tropisch vochtig laaglandbos, subtropische of tropische moerassen en sterk gedegradeerde voormalige bossen.

Voorkomen

Deze soort komt voor van zuidwestelijk Costa Rica tot noordelijk Bolivia, de Guyana's en amazonisch Brazilië.

Voedsel

Ze foerageren vrij hoog in de bomen door middel van zweven en korte uitstapjes door het gebladerte. Het is waarschijnlijk dat hun basisvoedsel bestaat uit vruchten, hoewel ze ook extra klein fruit en sommige insecten consumeren, vooral kleine darren.

Wetenschappelijk

Geelkruinvliegenpikker,Yellow-crowned tyrannulet,Tyrannulus elatus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae
Geslacht: Tyrannulus
Soort: Tyrannulus elatus

Onderwerpen #erakkonapsija #Fuglekongetyrannulet #Geelkruinvliegenpikker #Gelbscheitel Olivtyrann #Gelbscheitel-Olivtyrann #Geltonvainikis tironiukas #Kungsfågeltyrann #Maria te viu #Maria-te-viu #Mosquerito coronado #Passeriformes #Prinsetyrann #Sarı Taçlı Tiranulet #Suriname 2022 #Tirannetto capogiallo #Tiranulet reietó #tyrančík žlutokorunkatý #Tyranik żółtogłowy #Tyranneau roitelet #Tyrannidae #Tyrannulus #Yellow crowned Tyrannulet #Yellow-crowned Tyrannulet #žutokruna elenija #Крошечный тиранн #тиран жовтоголовий #ヒメタイランチョウ #黄顶小霸鹟