Geelkopcaracara – Suriname 2022

Kenmerken

De Geelkopcaracara wordt ca. 40 tot 45cm groot. Hun spanwijdte is 74 tot 95cm. Het verenkleed van de geslachten is gelijk. Volwassenen van de nominaatvorm-ondersoort hebben een bleekgele tot romige geelachtig witte kop, nek en buik met een dunne donkere streep door het oog. Hun rug en vleugels zijn zwartbruin met een witachtige vlek aan de basis van de primaire veren die tijdens de vlucht te zien is. Hun bovenstaartdekveren en staart zijn bleekgeel met donkere strepen en de staart heeft een zwarte band aan het einde. Hun iris is roodachtig bruin omgeven door een blote, felgele huid en hun benen en voeten zijn groen.

Biotoop

De Geelkopcaracara is een vogel van licht beboste open landschappen, zoals savanne met palmen en verspreide bomen, boerderijen en weilanden, galerijbossen en de randen van dichter bos.De geelkopcaracara is een alleseter en leunt zwaar op aaseters. Zijn dieet omvat aas, insecten (volwassen en larven), krabben, vissen, reptielen, amfibieën, zoogdieren, vogeleieren en nestvogels, paardenmest, fruit zoals die van oliepalm (Elaeis guineensis), kokosnoot en maïs, en zaden.

Voorkomen

Ze leven in Nicaragua, Costa Rica, Panama, elk Zuid-Amerikaans land op het vasteland behalve Chili, en op Aruba, Bonaire, Curaçao en Trinidad en Tobago.

Voedsel

De Geelkopcaracara is een alleseter maar is vooral een aaseter. Zijn dieet omvat aas, insecten (volwassen en larven), krabben, vissen, reptielen, amfibieën, zoogdieren, vogeleieren en nestvogels, paardenmest, fruit zoals die van oliepalm (Elaeis guineensis), kokosnoot en maïs, en zaden.

Wetenschappelijk

Geelkopcaracara,Yellow-headed Caracara,Milvago chimachima
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae
Onderfamilie: Polyborinae
Geslacht: Milvago
Soort: Milvago chimachima

Ondersoorten

M.c. cordata: zuidelijk Costa Rica via Zuid-Amerika noordelijk van de Amazonerivier.
M.c. chimachima: van de Amazonerivier tot noordelijk Argentinië.

Onderwerpen #Caracara à tête jaune #Caracara chimachima #Caracarà de cap groguenc #Carrapateiro #Chimachima #čimango žlutavý #falconidae #falconiformes #Geelkopcaracara #Gelbkopfkarakara #Gelsvagalvė karakara #Gulhövdad chimango #helekarakaara #Kiri kiri #Kirincho #Kremkarakara #Lys Caracara #Milvago #Pásztorkarakara #Polyborinae #Sarı Başlı Karakara #Skrzeczka jasnogłowa #Suriname 2022 #vaaleakarakara #Yellow headed Caracara #Yellow-headed Caracara #žutoglava karakara #хімахіма #Химахима #キバラカラカラ #黄头叫隼