Geelbuikelenia – Suriname 2022

Kenmerken

Een Geelbuikelenia wordt ca. 16,5cm groot. Ze hebben een olijfbruine bovenzijde, een witte oogring, een borstelige kuif en een witte kruinvlek in de scheiding. De keel is bleek en de borst grijsachtig, met lichtgele onderbuik.

Biotoop

Dit is een veel voorkomende vogel in halfopen bos, struikgewas, tuinen en teelt.

Voorkomen

Hij broedt van Zuid-Mexico en het schiereiland Yucatán via Midden- en Zuid-Amerika tot aan Noord-Argentinië en op Trinidad en Tobago.

Voedsel

De Geelbuikelenia is een luidruchtige en opvallende vogel die zich voedt met bessen en insecten. Deze laatste worden meestal vanuit de lucht gevangen nadat de vogel uitvalt vanaf een zitplek, en soms worden ze opgepikt van planten.

Wetenschappelijk

Geelbuikelenia,Yellow-bellied elaenia,Elaenia flavogaster
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae
Geslacht: Elaenia
Soort: Elaenia flavogaster

Ondersoorten

E.f. subpagana: van ZO-Mexico tot Costa Rica en Coiba (ZW-Panama).
E.f. pallididorsalis: Panama.
E.f. flavogaster: Colombia, Venezuela, Trinidad, de zuidelijke Kleine Antillen, de Guyana's, Brazilië met uitzondering van W- en C-Amazonas, ZO-Peru, Bolivia, Paraguay en NO-Argentinië.
E.f. semipagana: ZW-Colombia, W- en Z-Ecuador en NW-Peru.

Onderwerpen #Elaenia #Elènia de panxa groga #Elenia panciagialla #Elenia żółtobrzucha #Élénie à ventre jaune #elenie chocholatá #Fiofío copetón #Fiofío ventriamarillo #Geelbuikelenia #Gelbbauch Olivtyrann #Gelbbauch-Olivtyrann #Geltonpilvė elenija #Guaracava de barriga amarela #Guaracava-de-barriga-amarela #Gulbuget Elænia #Gulbukad elenia #Gulbukelenia #Guyra káva akã votõ #Kukmasta elenija #Passeriformes #Sárgahasú elénia #Sarı Karınlı Elenya #Suriname 2022 #töyhtöelenia #Tyrannidae #Yellow bellied Elaenia #Yellow-bellied Elaenia #Žutotrba elenija #еленія жовточерева #Желтобрюхая эления #キバラシラギクタイランチョウ #黄腹拟霸鹟