Donkerbruine schreeuwuil – Suriname Fredberg 2022

Kenmerken

De bosbuikschreeuwuil wordt ca. 19 tot 24cm groot. De nominaatvorm heeft een donkere bleekgele gezichtsschijf met een dunne donkere rand, donkere bleekgele wenkbrauwen over donkergele ogen en vrij lange brede "oor" plukjes. De kruin en bovenzijde zijn donker grijsbruin met zwarte en bleekgele vlekken. De staart heeft afwisselend bruine en lichtgele strepen. De borst is donkerbruin met kleine bleekgele vlekken. De rest van de buik is bleekgeel met zwarte strepen en de buik heeft ook vage witte balken. M. w. usta heeft een soortgelijk patroon, maar is over het algemeen rufous en de strepen op de buik zijn breder. Zijn ogen zijn warmbruin.

Biotoop

De Donkerbruine schreeuwuil leeft in het binnenland van laaglandregenwoud, meestal oude begroeiing en volwassen secundair bos. M. w. usta is ook te vinden in veranderd bos langs waterwegen en in de buurt van menselijke nederzettingen.

Voorkomen

Hij leeft in Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela.

Voedsel

Er is weinig bekend over de voedingsgewoonten van de Donkerbruine schreeuwuil. Hij is 's nachts actief, foerageert op lagere niveaus van het bos en wordt verondersteld zich voornamelijk te voeden met insecten, maar mogelijk ook met kleine gewervelde dieren.

Wetenschappelijk

Donkerbruine schreeuwuil,Tawny-bellied Screech Owl,Megascops watsonii
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Strigiformes
Familie: Strigidae
Geslacht: Megascops
Soort: Megascops watsonii

Ondersoorten

M.w. watsonii: noordelijk van de Amazonerivier.
M.w. usta: zuidelijk van de Amazonerivier.

Onderwerpen #Amazon Puhucuğu #amazonianpöllönen #Amazonski ćuk #Amazonugle #Assiolo panciafulva #Autillo del Amazonas #Brunbuget Dværghornugle #Corujinha orelhuda #Corujinha-orelhuda #Donkerbruine Schreeuwuil #Gulbröstad dvärguv #Megascops #Petit duc de Watson #Petit-duc de Watson #Rusvapilvis apuokėlis #selvapäll #strigidae #Strigiformes #Suriname 2022 #Syczoń amazoński #Tawny bellied Screech Owl #Tawny-bellied Screech Owl #výreček Watsonův #Watson füleskuvik #Watson-füleskuvik #Watsoneule #Xot de Watson #Žutotrbi američki ćuk #Буробрюхая совка #сплюшка амазонійська #チャバラオオコノハズク #茶腹角鸮