Cholibaschreeuwuil – Suriname Brownsberg 2022

Kenmerken

Volwassenen worden ca. 21 tot 23cm groot. De Cholibaschreeuwuil is polymorf, met veel variatie in kleur. Het is over het algemeen grijsbruin en minder vaak bruin, maar altijd met een relatief kenmerkende zwartachtige rand aan het gezicht en hij heeft gele irissen. De onderzijde is bleek met een zwart "visgraatpatroon". De ondersoorten verschillen in de intensiteit van de kleuren en de hoeveelheid zwarte markeringen op de boven- en onderzijde.

Biotoop

De Cholibaschreeuwuil bewoont een grote verscheidenheid aan biotopen. De meeste biotopen zijn meestal gedeeltelijk tot grotendeels open, zoals secundair bos, open bos, koffieplantages en woonwijken. Behalve M.c. duidae, vermijdt hij het binnenland van bossen; deze ondersoort wordt aangetroffen in dicht bos en bamboestruikgewas.

Voorkomen

Hij leeft in Costa Rica, Panama, Trinidad en elk Zuid-Amerikaans land op het vasteland.

Voedsel

De Cholibaschreeuwuil is 's nachts actief. Hij foerageert door vanaf een lage zitplek uit te vallen om prooien op de grond, van takken of in de lucht te vangen. Zijn dieet bestaat uit grote geleedpotigen en kleine gewervelde dieren. De eerste omvatten wormen, schorpioenen, spinnen en een grote verscheidenheid aan insecten (zoals sprinkhanen, motten, kakkerlakken, krekels, termieten, mantids, krekels en kevers). Gewervelde prooi omvat kikkers, andere amfibieën, kleine reptielen (zoals slangen), andere vogels, vleermuizen en knaagdieren.

Wetenschappelijk

Cholibaschreeuwuil,Tropical Screech-Owl,Megascops choliba
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Strigiformes
Familie: Strigidae
Geslacht: Megascops
Soort: Megascops choliba

Ondersoorten

M.c. luctisonus: van Costa Rica tot noordwestelijk Colombia.
M.c. margaritae: Isla Margarita (nabij noordelijk Venezuela).
M.c. duidae: zuidelijk Venezuela.
M.c. cruciger: van oostelijk Colombia en oostelijk Peru via Venezuela en de Guiana's tot noordoostelijk Brazilië.
M.c. surutus: Bolivia.
M.c. decussatus: centraal en oostelijk Brazilië.
M.c. choliba: zuidelijk Brazilië en oostelijk Paraguay.
M.c. wetmorei: westelijk Paraguay en noordelijk Argentinië.
M.c. uruguaii: zuidoostelijk Brazilië, Uruguay en noordoostelijk Argentinië.

Onderwerpen #Assiolo neotropicale #Atogrąžinis apuokėlis #Autillo chóliba #Choliba füleskuvik #Choliba-füleskuvik #Cholibadvärguv #Cholibaeule #Cholibaschreeuwuil #Çoliba Puhucuğu #Corujinha do mato #Corujinha-do-mato #Južnoamerički ćuk #Kavure #Lechucita Común #lõunapäll #Marañón dværghornugle #Marañón-dværghornugle #Megascops #pampapöllönen #Petit-duc choliba #strigidae #Strigiformes #Suriname 2022 #Syczoń tropikalny #Tropeugle #Tropical Screech Owl #Tropski američki ćuk #výreček brýlový #Xot tropical #сплюшка неотропічна #Южноамериканская совка #スピックスコノハズク