Bruinkeelglansvogel – Suriname 2022

Kenmerken

De Bruinkeelglansvogel wordt ca. 14 tot 18cm groot. De bovenzijde van de nominaatvorm zijn bruin en de onderrug donkerbruin met een groenzwarte glans. De vleugels zijn zwartachtig met een blauwe glans. De kin en keel zijn gebroken wit, de borst en flanken roodachtig bruin, en de onderborst en buik gebroken wit of bleekgeel. De andere ondersoorten verschillen in de toon en intensiteit van de rug- en borstkleuren.

Biotoop

Hij leeft voornamelijk in bossen, zowel primair als secundair. Daar wordt hij gevonden in de canopy, langs randen en op open plekken met struikgewas. Hij wordt ook gevonden langs waterlopen in savanne en, in sommige delen van zijn verspreidingsgebied, op witte zandgronden.

Voorkomen

De Bruinkeelglansvogel komt voor in Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela.

Voedsel

Het dieet van deze soort bestaat uit vele soorten insecten. Hij strijkt in paren of kleine groepjes neer op blootliggende takken en valt van daaruit uit om zijn vliegende prooi te vangen.

Wetenschappelijk

Bruinkeelglansvogel,Brown Jacamar,Brachygalba lugubris
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Galbulidae
Geslacht: Brachygalba
Soort: Brachygalba lugubris

Ondersoorten

B.l. fulviventris: oostelijk Colombia.
B.l. caquetae: van zuidoostelijk Colombia tot oostelijk Peru.
B.l. lugubris: oostelijk en zuidelijk Venezuela, de Guiana's en noordoostelijk Brazilië.
B.l. obscuriceps: zuidelijk Venezuela en noordwestelijk Brazilië.
B.l. naumburgae: Maranhão en Piauí (noordoostelijk Brazilië).
B.l. phaeonota: het westelijke deel van Centraal-Brazilië.
B.l. melanosterna: oostelijk Bolivia, centraal en zuidwestelijk Brazilië.

Onderwerpen #Ariramba preta #Ariramba-preta #Brachygalba #Braunbrust Glanzvogel #Braunbrust-Glanzvogel #Brown Jacamar #Bruinkeelglansvogel #Brun Jacamar #Brun jakamar #Brunjakamar #Galbulidae #Jacamar bru #Jacamar brun #Jacamar bruno #Jacamará pardo #Kahverengi Jakamar #leskovec hnědý #Piciformes #pruun läiklind #pruun-läiklind #Rudoji brachigalba #ruskojakamari #Smeđa jakamara #Smeđi jakamar #Suriname 2022 #Złotopiór żałobny #Бурогорлая брахигальба #якамара бура #チャイロキリハシ