Bronsglansvogel – Suriname 2022

Kenmerken

De Bronsglansvogel wrordt ca. 19 tot 22cm groot. De kruin en het gezicht van het mannetje zijn donker metallic groenachtig blauw. De rest van de bovenzijde en de borst zijn metaalachtig bronsgroen en hebben soms een lichte paarse glans. Het heeft een zwarte kin en witte keel en buik; de laatste lijkt gespikkeld met zwart. Het vrouwtje verschilt doordat de zijkanten van het gezicht donkergrijs zijn en de keel en buik bleekgeel of gelig.

Biotoop

De Bronsglansvogel komt voor in een grote verscheidenheid aan habitats. Ze leven in de randen en open plekken van primaire en secundaire Igapó bossen, witzandige Campinarana in het Amazonegebied, beboste savannes en (althans in de kustgebieden van Frans-Guyana) moerassen bezaaid met bospercelen, regelmatig langs beken en rivieren in laagland, plaatselijk tot 900 m. Komt plaatselijk voor in gallerijbos, droog bos en Cerrado in Brazilië.

Voorkomen

Hij komt voor in Bolivia, Brazilië, Colombia, Frans-Guyana, Guyana, Suriname en Venezuela.

Voedsel

Het dieet van deze soort omvat een grote verscheidenheid aan vliegende insecten. Hij zit alleen of in kleine groepen op blootliggende takken, meestal tussen de 2 en 10 mtr hoog, en valt uit om zijn prooi te vangen. Hij sluit zich soms aan bij foeragerende groepen van gemengde soorten.

Wetenschappelijk

Bronsglansvogel,Bronzy Jacamar,Galbula leucogastra
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Galbulidae
Geslacht: Galbula
Soort: Galbula leucogastra

Ondersoorten

G.l. leucogastra: zuidelijk Venezuela, de Guiana's, westelijk Brazilië en noordelijk Bolivia.
G.l. viridissima: centraal Brazilië.

Onderwerpen #Ariramba bronzeada #Ariramba-bronzeada #Bronsejakamar #Bronsglansvogel #Bronsjakamar #Bronskleurige Glansvogel #Bronz Renkli Jakamar #Bronzana jakamara #Bronzeglanzvogel #Bronzejacamar #Bronzinė žakamara #Bronzy Jacamar #Galbula #Galbulidae #Jacamar à ventre blanc #Jacamar bronzat #Jacamar bronzeo #Jacamará bronceado #leskovec bronzový #Piciformes #Pjegavotrbi jakamar #pronks läiklind #pronks-läiklind #pronssijakamari #Suriname 2022 #Złotopiór białobrzuchy #Бронзовая якамара #якамара білочерева #ブロンズキリハシ