Briluil – Kabalebo Suriname 2022

Kenmerken

De Briluil wordt ca. 43 tot 52cm groot. Het is een vooral bruine vogel met kenmerkende witte randen rond zijn ogen (de bril) en zonder zichtbare oren. Het jong is vooral wit met grote klauwen. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk.

Biotoop

De Briluil is in de eerste plaats een vogel van tropische regenwouden en wordt meestal gevonden in gebieden waar dicht, oud groeiend bos overvloedig aanwezig is. Hij kan echter secundaire habitats bezoeken, zoals bosranden, vooral tijdens de jacht. Af en toe worden ze gevonden in droge bossen, beboste savannevlaktes, plantages en halfopen gebieden met bomen. In gebieden zoals Costa Rica kunnen ze subtropische bergachtige nevelwouden bewonen tot 1.500mtr, hoewel ze over het algemeen worden geassocieerd met laagland bossen.

Voorkomen

De briluil komt voor in Mexico, Midden-Amerika (Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama), Trinidad en Tobago en Zuid-Amerika (Colombia, Venezuela, Suriname, Frans-Guyana, Guyana, Paraguay, Ecuador ), Peru, Bolivia, Brazilië, Argentinië)

Voedsel

Hij jaagt op vogels, knaagdieren, vleermuizen, landkrabben, kleine leguanen en ook grote insecten.

Wetenschappelijk

Briluil,Spectacled owl,Pulsatrix perspicillata
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Strigiformes
Familie: Strigidae
Geslacht: Pulsatrix
Soort: Pulsatrix perspicillata

Ondersoorten

P.p. saturata: van zuidelijk Mexico tot westelijk Panama.
P.p. chapmani: van oostelijk Costa Rica tot noordwestelijk Peru.
P.p. perspicillata: oostelijk Colombia via de Guyana's en Amazonia.
P.p. trinitatis: Trinidad.
P.p. boliviana: zuidelijk Bolivia en noordelijk Argentinië.
P.p. pulsatrix: Paraguay, oostelijk Brazilië en noordoostelijk Argentinië.

Onderwerpen #Akiniuotoji neotropinė pelėda #Brillenkauz #Brilleugle #Briluil #Chouette à lunettes #Gamarús d'ulleres #Glasögonuggla #Gözlüklü Baykuş #Gufo dagli occhiali #kultapöllö #Lechuzón de Anteojos #Lechuzón Mocho Oriental #Murucututu #Naočarasta sova #Pápaszemes bagoly #Puchaczyk żółtobrzuchy #Pulsatrix #puštík brýlatý #Sova naočarka #Spectacled Owl #strigidae #Strigiformes #Suriname 2022 #suur prillkakk #suur-prillkakk #Urukure'a guasu #Очковая неотропическая сова #сова вохристочерева #メガネフクロウ