Bonte baardkoekoek – Suriname 2022

Kenmerken

De Bonte baardkoekoek wordt ca. 14 tot 17cm groot. De nominaatvorm is meestal glanzend zwart van boven en wit van onder. Hij heeft een witte lijn vanaf de snavel door het oog, witte spikkels op de kruin, een grote witte vlek op de schouders en wit nabij de basis van de staart en aan het uiteinde. Een brede zwarte band scheidt de borst van de buik en de flanken zijn zwart en wit gestreept. N.t. picatus is groter en donkerder dan de nominaatvorm, met minder wit op de staartveren. N.t. subtectus is kleiner dan de nominaatvorm, met een smallere borstband, minder witte vlekken op de kruin en grijzere flanken met kleine witte strepen.

Biotoop

Hij leeft in een verscheidenheid aan landschappen, van savanne tot het binnenland en de randen van tropisch groenblijvend bos. andere voorbeelden zijn secundair bos, galerijbos, verlaten open plekken en mangroven. Het lijkt de voorkeur te geven aan de canopy en subcanopy.

Voorkomen

De nominaatvorm van de Bonte baardkoekoek komt voor in het zuiden van Venezuela, de Guyana's en het noorden van het Amazonegebied van Brazilië tot in het oosten van de staat Maranhão. N.t. picatus wordt gevonden van het zuidoosten van Colombia naar het zuiden via het oosten van Ecuador en Peru naar het oosten van Bolivia en het oosten naar het westen van Centraal-Brazilië. N.t. subtectus wordt gevonden van het uiterste zuidoosten van Nicaragua via Costa Rica en Panama tot in het noorden van centraal Colombia, en door het westen van Colombia tot in het noordwesten van Ecuador. De soort is over het algemeen in zijn hele verspreidingsgebied aanwezig, maar lijkt enkele onregelmatige seizoensbewegingen te maken.

Voedsel

Hij jaagt op spinnen en insecten door uitvallen vanaf een uitkijkpunt, meestal hoog in het bladerdak.

Wetenschappelijk

Bonte baardkoekoek,Pied Puffbird,Notharchus tectus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Bucconidae
Geslacht: Notharchus
Soort: Notharchus tectus

Ondersoorten

M.t. subtectus: van oostelijk Costa Rica tot centraal Colombia en zuidwestelijk Ecuador.
M.t. picatus: oostelijk Ecuador en oostelijk Peru.
M.t. tectus: zuidelijk Venezuela, de Guiana's en noordelijk Brazilië.

Onderwerpen #Alaca Pufkuşu #Barbacoll de cap pigat #Bonte Baardkoekoek #Broget Dovenfugl #Bucconidae #Buco pío mayor #Crno-beli puf #Drzym maskowy #Elsterfaulvogel #Keršasis notarchas #lenivka strakatá #Macuru pintado #Macuru-pintado #manisk puhvlind #manisk-puhvlind #Notharchus #Perledovenfugl #Piciformes #Pied Puffbird #Piumino bianconero #Pjegavokapi hakuru #sepellaiskuri #Suriname 2022 #Svartvit trögfågel #Tamatia pie #лінивка-строкатка маскова #Сорочья нотарха #シロクロオオガシラ