Bont dikbekje – Suriname 2022

Kenmerken

Het Bont dikbekje wordt ca. 11cm groot. Volwassen mannetjes hebben een relatief zware zwarte snavel. De bovendelen zijn zwart, met uitzondering van een witte stuit welke fijn gestreepte is met zwarte lijntjes en twee duidelijke witte vleugelstrepen (de onderste vaak verkleind). De buik is wit, behalve een brede zwarte borstkraag (soms verkleind en onvolledig) en zwartachtige vlekken op de bovenflanken.

Biotoop

Hij leeft in open of halfopen grasvelden en struiken, meestal in paren of kleine groepen.

Voorkomen

Het Bont dikbekje is vrij algemeen in Suriname, Frans-Guyana en delen van Brazilië.

Voedsel

Hij foerageert voornamelijk op zaden, maar ook bloemen, knoppen en vruchten.

Wetenschappelijk

Bont dikbekje,Wing-barred Seedeater,Sporophila americana
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Thraupidae
Geslacht: Sporophila
Soort: Sporophila americana

Ondersoorten

S.a. americana: Tobago, noordoostelijk Venezuela, de Guyana's en noordelijk Brazilië.
S.a. dispar: het noordelijke deel van Midden-Brazilië.
S.a. murallae (caquetádikbekje) in het westen van het Amazonebekken (oostelijk Colombia, noordoostelijk Peru en noordwestelijk Brazilië

Onderwerpen #Ak Kanatlı Tohumcul #Američka popić zeba #Amerikai törpepinty #Amerikinė kikilinė starta #Beccasemi alibarrate #Bjelovrati sjemenar #Bont Dikbekje #Broget Klerkefinke #Brokfrösprv #Coleiro do norte #Coleiro-do-norte #kněžík páskovaný #Krattfrøeter #Menjagrà alabarrat #Passeriformes #Semillero aliblanco #sepelsirkkunen #Sporophila #Sporophile à ailes blanches #Suriname 2022 #Thraupidae #Wechselpfäffchen #Wing-barred Seedeater #ziarnojadek plamoskrzydły #зерноїд плямистокрилий #Изменчивая вьюрковая овсянка #ミナミカワリヒメウソ