Blauwkeelgoean – Suriname 2022

Kenmerken

De Blauwkeelgoean wordt ca. 60 tot 69cm groot. Zijn nek en staart zijn lang, de nek en kop onevenredig dun en klein en de staart onevenredig lang. De geslachten zijn gelijk. Het grootste deel van hun verenkleed is zwart met een groenachtig blauwe glans die het sterkst is op de schouders, vleugels en staart. Hun voorhoofd, kruin en nek zijn wit, evenals de randen van hun borstveren. De buitenste vleugeldekveren zijn ook wit en tonen als een grote vlek op de gevouwen vleugel; de binnenste dekveren hebben witte vlekken. Witte tot kobaltblauwe blote huid omringt het donker roodbruine oog. De blote huid die een keelhuid vormt, kan wit tot kobaltblauw, paars, donker paarsachtig grijs of zwart zijn. Hun snavel kan lichtblauw zijn met een zwarte punt of zwart met een roze en blauwe basis. Hun poten zijn roodachtig, bruinachtig rood of roze.

Biotoop

Hij leeft in vochtige tropische bossen van het Amazonebekken. In de Guyana's komt hij ook voor in minder beboste kustgebieden. Hij foerageert bijna altijd binnen een straal van ongeveer 100 mtr vanaf rivieren.

Voorkomen

De Blauwkeelgoean wordt aangetroffen in het uiterste noordwesten van Boliva, het oosten van Peru en het oosten van Ecuador, het midden en oosten van Colombia, het zuiden en oosten van Venezuela, de Guyana's en het noordwesten van Brazilië.

Voedsel

Het dieet van de Blauwkeelgoean bestaat voornamelijk uit fruit en bladeren. De favoriete vrucht is vijg, maar die van veel andere plantenfamilies worden ook geconsumeerd. Tijdens het broedseizoen foerageert hij in paren of familiegroepen, maar buiten het broed seizoen kunnen ze zich verzamelen in groepen van maximaal 30 vogels. Hij foerageert meestal in de canopy of net eronder, maar kan ook foerageren op de grond onder een vruchtdragende boom.

Wetenschappelijk

Blauwkeelgoean,Witkopgoean,Blue-throated piping guan,Pipile cumanensis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Galliformes
Familie: Cracidae
Geslacht: Pipile
Soort: Pipile cumanensis

Ondersoorten

P.c. cumanensis: van oostelijk Colombia tot de Guyana's, westelijk Brazilië en Peru.
P.c. grayi: zuidwestelijk Brazilië, zuidoostelijk Peru, oostelijk Bolivia en noordoostelijk Paraguay.

Onderwerpen #Blåstrubet Fløjtehøne #Blåstrupehokko #Blåstrupig pipguan #Blaukehlguan #Blauwkeelgoean #Blue-throated Piping Guan #Cracidae #Galliformes #Grdacz modrogardły #Guan fischiatore golablu #guan modrohrdlý #Guan xiulador gorjablau #Jacutinga de garganta azul #Jacutinga-de-garganta-azul #Kéktorkú guán #läik pugalhoko #läik-pugalhoko #Mavi Gerdanlı Islıkçı Guan #Mėlyngurklė pipilė #Pava goliazul #Pénélope à gorge bleue #Pipile #Plavogrli guan #sinikurkkusaku #Suriname 2022 #Witkopgoean #Yacutinga Garganta Azul #абурі-крикун білоголовий #Голубогорлая абурри #アオノドナキシャクケイ #蓝喉鸣冠雉