Blauw-gele ara – Suriname 2022

Kenmerken

Deze vogels worden ca. 76 tot 86cm groot. Ze zien er levendig uit met heldere aquablauwe veren bovenop hun lichaam, behalve de kop, die limoenkleurig is. De onderkant is echter rijk diepgeel/lichtoranje. Hun snavel is zwart, evenals de veren onder hun kin. Zijn poten zijn grijs van kleur, met uitzondering van de zwarte klauwen. De vogel heeft een witte huid en zijn gezicht heeft bijna geen veren, behalve een paar zwarte die op afstand van elkaar staan ​​en een gestreept patroon rond de ogen vormen. De irissen zijn bleek lichtgeel. Blauwgele ara's kunnen in het wild 30 tot 35 jaar oud worden en worden geslachtsrijp tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar.

Biotoop

Terwijl de meeste broeden in landelijke en bosrijke gebieden, broeden kleine aantallen in stedelijke steden zoals Rondonópolis (Mato Grosso, Brazilië), nestelend in dode palmen die voor sierdoeleinden langs stadswegen zijn geplant.

Voorkomen

Hij komt voor in Colombia, Venezuela, Peru, Brazilië, Bolivia, Ecuador en Paraguay. Het bereik strekt zich enigszins uit tot in Midden-Amerika, waar het beperkt is tot Panama.

Voedsel

De blauw-gele ara gebruikt zijn krachtige snavel om notendoppen te breken en om in bomen te klimmen en eraan te hangen. Naast noten voedt hij zich ook met zaden, fruit, plantaardig materiaal, schors en bladeren, maar ook met insecten, slakken en kleine dieren.

Wetenschappelijk

Blauw-gele ara,Blue-and-Yellow Macaw,Ara ararauna
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Psittaciformes
Familie: Psittacidae
Geslacht: Ara
Soort: Ara ararauna

Onderwerpen #Ara #ara ararauna #Ara bleu #Ara gialloblu #Arara canindé #Arara-canindé #Ararauna #Blågul Ara #Blågulara #Blauw-gele Ara #Blue-and-yellow Macaw #Geltonkrūtė ara #Guacamai ararauna #Guacamayo amarillo #Guacamayo azulamarillo #Kaninde #Mavi-Sarı Ara #Modro-žuta ara #Psittacidae #Psittaciformes #Sárga kék ara #sinikelta ara #sinikelta-ara #Suriname 2022 #Žuto-plava ara #араурана #Сине жёлтый ара #Сине-жёлтый ара #ルリコンゴウインコ #琉璃金刚鹦鹉