Amerikaanse steltkluut – Suriname 2022

Kenmerken

De Amerikaanse steltkluut wordt ca. 35cm groot. Ze hebben lange roze poten en een lange dunne zwarte snavel. Ze zijn wit van onderen en hebben zwarte vleugels en rug. De staart is wit met wat grijze strepen. Een doorlopend zwart gebied strekt zich uit van de achterkant langs de achterhals tot aan de kop. Daar vormt het een kap die de hele kop van boven tot net onder ooghoogte bedekt, met uitzondering van de gebieden rond de snavel en een kleine witte vlek boven het oog. Mannetjes hebben een groenachtige glans op de rug en vleugels, vooral in het broedseizoen. Dit is minder uitgesproken of afwezig bij vrouwen, die in plaats daarvan een bruine tint aan deze gebieden hebben.

Biotoop

De Amerikaanse steltkluut wordt aangetroffen in estuariene, zoutvijvers en opkomende waterrijke habitats.

Voorkomen

Deze soort komt voor als standvogel in grote delen van Zuid-Amerika, Midden-Amerika inclusief de Caraïben. De vogel broedt verder in het westen van de Verenigde Staten en gedraagt zich daar als trekvogel.

Voedsel

Hij foerageert door voornamelijk te peilen en te verzamelen in slikken en oevers van meren, maar ook in zeer ondiepe wateren nabij de kust; hij zoekt een reeks ongewervelde waterdieren op - voornamelijk schaaldieren (zoals garnalen) [12] en andere geleedpotigen (zoals wormen en vliegen), en weekdieren, kleine vissen, kikkervisjes en zelden zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Recurvirostridae
Geslacht: Himantopus
Soort: Himantopus mexicanus

Ondersoorten

H.m. knudseni: de Hawaïaanse eilanden.
H.m. mexicanus: van de westelijke en zuidelijke Verenigde Staten tot zuidwestelijk Peru en noordoostelijk Brazilië en West-Indië.

Onderwerpen #Amerikaanse Steltkluut #amerikanpitkäjalka #Amerikansk styltlöpare #Amerikinis kojūkas #Black-necked Stilt #Cavaliere collonero #Charadriiformes #Crnokapa vlastelica #Crnovrata vlastelica #Échasse d'Amérique #Himantopus #Maskeli Uzunbacak #Melnkakla garstilbis #Mexikói gólyatöcs #mustpea karkjalg #mustpea-karkjalg #Pernilongo #Pernilongo de costas negras #Pernilongo-de-costas-negras #pisila karibská #Recurvirostridae #Schwarznacken Stelzenläufer #Schwarznacken-Stelzenläufer #Sortnakket Stylteløber #Suriname 2022 #Svartkronestylteløper #Szczudłak białobrewy #Tero-real #Tetéu jagua #Американский ходулочник #кулик-довгоніг американський #クロエリセイタカシギ #黑颈长脚鹬