Amerikaanse oeverloper – Suriname 2022

Kenmerken

De Amerikaanse oeverloper wordt ca. 18 tot 20cm groot. Volwassenen hebben korte gelige poten en een oranje snavel met een donkere punt. Het lichaam is aan de bovenkant bruin en aan de onderkant wit met zwarte vlekken. Deze plekken variëren in mate in de loop van het leven van de gevlekte strandloper en komen vooral voor rond het broedseizoen.

Biotoop

Hun broedhabitat is altijd in de buurt van zoet water.

Voorkomen

Ze komen voor in het grootste deel van Canada en de Verenigde Staten. Ze migreren naar het zuiden van de Verenigde Staten, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika en zwerven zeer zelden naar West-Europa. Ze foerageren vaak alleen en worden zelden in grote groepen gezien. Het is de meest voorkomende soort van de steltlopers in Noord-Amerika vanwege hun hoge broedpercentages en hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingsdruk.

Voedsel

Ze foerageren op de grond of in het water en pikken voedsel op zicht. Ze kunnen ook insecten vangen tijdens de vlucht. Ze eten insecten (zoals vliegen, kevers, sprinkhanen, eendagsvliegen, muggen, krekels en rupsen), schaaldieren en andere ongewervelde dieren (zoals spinnen, slakken, andere weekdieren en wormen), evenals kleine vissen en aas. Terwijl ze foerageren, zijn ze te herkennen aan hun constant wiebelig loopje.

Wetenschappelijk

Amerikaanse oeverloper,Spotted sandpiper,Actitis macularius
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Scolopacidae
Geslacht: Actitis
Soort: Actitis macularius

Onderwerpen #Actitis #ameerika vihitaja e. ameerika jõgitilder #Amerikaanse Oeverloper #Amerikaanske Wipsturtgril #amerikansipi #Ameriški mali martinec #Andarríos maculado #Benekli düdükçün #Bilurico maculado #Brodziec plamisty #Charadriiformes #Chevalier grivelé #Dėmėtasis krantinis tilvikas #Dílastelkur #Drosseluferläufer #Fläckdrillsnäppa #Flekksnipe #Maçarico maculado #Maçarico-maculado #Mbatui mbatara #Pegava polojka #Pettyes billegetőcankó #Piro piro macchiato #pisík americký #Pjegava prutka #Playerito Manchado #Plettet Mudderklire #Punktainā tilbīte #Scolopacidae #Snepi Barika Pintá #Spotted Sandpiper #Suriname 2022 #Xivitona maculada #Κηλιδωτός Ακτίτης #набережник плямистий #Петнист кюкавец #Пятнистый перевозчик #طيطوي منقط #アメリカイソシギ #斑腹矶鹬