Amerikaanse bosruiter – Suriname 2022

Kenmerken

Deze Amerikaanse bosruiter wordt ca. 18 tot 23cm groot. Het is een waadvogel met een donkergroene rug, grijsachtige kop en borst, en heeft een witte buik. Hij is goed te determineren in vlucht, met donkere vleugels boven en onder, en een donkere romp en donkere staartcentrum. Dit laatste kenmerk onderscheidt hem van de iets grotere en bredere vleugels maar verder zeer vergelijkbare Bosruiter van Europa en Azië, waaraan hij nauw verwant is. De Europese variant heeft een schitterende witte stuit.

Biotoop

Deze vogel leeft in bossen in waterrijke gebieden om op te foerageren.

Voorkomen

Hij broedt in bossen in Alaska en Canada. Het is een trekvogel die overwintert in Midden- en Zuid-Amerika, vooral in het stroomgebied van de Amazone en het Caribisch gebied. Het is een zeer zeldzame zwerver naar West-Europa in de zomer-herfstperiode.

Voedsel

Voedsel bestaat uit kleine ongewervelde dieren: insecten (zoals muggenlarven, jonge muggen, sprinkhanen, rupsen en kevers), kleine schaal- en weekdieren (zoals slakken die uit hun schelp worden gehaald),[7] soms kleine kikkers (voornamelijk als kikkervisjes), de modder opgepikt terwijl de vogel gestaag langs de randen van de gekozen vijver werkt.

Wetenschappelijk

Amerikaanse bosruiter,Solitary sandpiper,Tringa solitaria

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Scolopacidae
Geslacht: Tringa
Soort: Tringa solitaria

Ondersoorten

T.s. cinnamomea: Alaska en westelijk Canada.
T.s. solitaria: van oostelijk Brits-Columbia tot Labrador.

Onderwerpen #Aliaskinis tikutis #ameerika metstilder #Američki sprudnik pijukavac #Amerikaanse Bosruiter #amerikanmetsäviklo #Amerikansk skogssnäppa #Amerikansk Svaleklire #Ameriški pikasti martinec #Andarríos solitario #Brodziec ciemnorzytny #Charadriiformes #Chevalier solitaire #Einsamer Wasserläufer #Eremittsnipe #Esmer düdükçün #Maçarico-solitário #Mbatui ño #Piro piro solitario #Pitotoy Solitario #Remetecankó #Samotna prutka #Scolopacidae #Snepi solitario #Solitary Sandpiper #Suriname 2022 #Svölustelkur #Taigas tilbīte #tringa #vodouš samotářský #Xivita solitària #коловодник малий #Улит отшельник #Улит-отшельник #コシグロクサシギ #褐腰草鹬