Amazonemuggenvanger Suriname 2022

Kenmerken

Een volwassen Amazonemuggenvanger wordt 10 tot 12cm groot. Zijn jizz is vergelijkbaar met die van andere muggenvangers; een kleine vogel met een relatief lange dunne snavel, een lange vaak gespannen staart, grijze bovendelen en witachtige onderzijde. De centrale staartveren zijn zwart, terwijl de buitenste wit zijn, en er is een witte vlek in de vleugel (veroorzaakt door brede witte randen aan de tertials). Mannetjes van de nominaat vorm hebben een contrasterende zwarte pet die net tot onder het oog reikt, terwijl deze ontbreekt bij vrouwtjes, die in plaats daarvan een grijze pet hebben (dezelfde kleur als de achterkant).

Biotoop

Zowel de nominaat vorm als de Bilineata vorm komen voor in een breed scala van beboste habitats, variërend van dorre bossen en struikgewas (zoals de Caatinga in Brazilië) tot vochtige bossen (zoals de verschillende soorten vochtige bossen in de Amazone).

Voorkomen

De nominaat vorm wordt aangetroffen in het noordoosten van Brazilië, in het westen door het Amazonebekken, in het noorden naar de Guyana's, het noorden van Venezuela. De Bilineata vorm komt voor van het noordwesten van Peru.

Voedsel

In dicht vochtig bos wordt hij meestal aangetroffen in de canopy, maar hij wordt vaak gezien op lagere niveaus in meer open habitats. De Amazonemuggenvanger foerageert op spinnen en hun eieren, kevers, rupsen en andere insecten van buitenste twijgen en gebladerte.

Wetenschappelijk

Amazonemuggenvanger,Tropical Gnatcatcher,Polioptila plumbea
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Polioptilidae
Geslacht: Polioptila
Soort: Polioptila plumbea

Ondersoorten

P.p. maior: Noord Peru
P.p. anteocularis: Colombia
P.p. plumbiceps: Noordoost en oos Colombia en noord Venezuela
P.p. innotata: Oost Colombia to c Guyana and noord Brazilie
P.p. plumbea: Suriname, French Guiana and noord Brazilie
P.p. atricapilla: Noordoost Brazilie
P.p. parvirostris: Oost Ecuador, noordoost Peru and noordwest Brazilie

Onderwerpen #Agafamosquits tropical #Amazonemuggenvanger #Balança rabo de chapéu preto #Balança-rabo-de-chapéu-preto #Blygrå myggsnappare #Blygrå Snerresmutte #Gobemoucheron tropical #Juodakepuris mašalinukas #Krattmyggsmett #leskot tropický #Passeriformes #Perlita gris #Pigliamoschini tropicale #Polioptila #Polioptilidae #sääskikerttu #Sivoleđa mušičarka #siwuszka tropikalna #Suriname 2022 #Tropical Gnatcatcher #Tropikal Bitkuşu #Tropska komarica #Trópusi szúnyogkapó #комароловка тропічна #Черношапочная комароловка #カオジロブユムシクイ