Paradijsglansvogel – Suriname Fredberg 2022

Kenmerken

De Paradijsglansvogel wordt ca. 25,5 tot 34cm groot. Beide geslachten van de nominaatvorm hebben een donkerbruine kruin en zijn glanzend zwart op de rest van de bovenste delen. Ze hebben een witte keel en bovenborst, de rest van de buik is zwartachtig. De andere ondersoorten verschillen op een aantal zaken. G.d. de kruin van amazonum is lichter en de witte keel uitgebreider, en G. d. phainopepla lijkt erop. G.d. de kruin van brunneiceps is lichter en de bovenste delen hebben een bronsachtige groenachtige glans.

Biotoop

De Paradijsglansvogel leeft voornamelijk in troptische bossen en savannebossen, zowel primair als secundair. Hij wordt ook gevonden in droog bos en galerijbos. Hij wordt het vaakst gevonden langs randen of in open gebieden zoals open plekken en delen met omgewaaide bomen, en zelden in de kern van het bos. Ongebruikelijk voor een jacamar, wordt hij meestal in het bladerdak gezien in plaats van op het middenniveau. Voor de fotografie dus een lastige soort.

Voorkomen

Hij komt voor in Bolivia, Brazilië, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela.

Voedsel

Het dieet van de Paradijsglansvogel bestaat voornamelijk uit vlinders, libellen, vliegen en bijen. Hij zit alleen op blootliggende takken, in paren of in kleine groepjes en vliegt uit om zijn prooi te vangen.

Wetenschappelijk

Paradijsglansvogel,Paradise jacamar,Galbula dea
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Galbulidae
Geslacht: Galbula
Soort: Galbula dea

Ondersoorten

G.d. dea: Venezuela, de Guyana's en Brazilië ten noorden van de Amazonerivier.
G.d. amazonum: noordelijk Bolivia en zuidwestelijk Brazilië.
G.d. brunneiceps: oostelijk Colombia, oostelijk Peru en westelijk Brazilië.
G.d. phainopepla: het westelijke deel van Centraal-Brazilië.

Onderwerpen #Ariramba do paraíso #Ariramba-do-paraíso #Dugorepi jakamar #Galbula #Galbulidae #Jacamar à longue queue #Jacamar cuallarg #Jacamar del paradiso #Jacamará colilargo #leskovec rajský #Paradicsomjakamár #Paradiesglanzvogel #Paradijsglansvogel #Paradise Jacamar #Paradisjacamar #Paradisjakamar #paratiisijakamari #Piciformes #Rajska jakamara #Suriname 2022 #tõmmu läiklind #tõmmu-läiklind #Uzun Kuyruklu Jakamar #Złotopiór wspaniały #Райская якамара #якамара турмалінова #オナガキリハシ #黑腹鹟鴷