Noordelijke gevlekte mierklauwier – Suriname Savanne 2022

Kenmerken

De Noordelijke gevlekte mierklauwier wordt ca. 13 tot 15cm groot. Er is een opvallend seksueel dimorfisme, het mannetje is zwart en wit, bij het vrouwtje overheersen roodbruine tinten. Het mannetje heeft een contrasterende zwarte of roodbruine kruin, het voorhoofd en de rug zijn grijs met enkele zwarte veerpunten. Kenmerkend zijn de witte vlekken op de staart, rug en dekschilden in de vorm van banden. De staart is zwart en de onderkant is grijs. Het vrouwtje heeft een olijfkleurige kruin, geelachtig olijfbruine bovendelen met verspreide zwartachtige veerpunten, staart is roodachtig geelbruin, licht olijfgroen onderzijde.

Biotoop

Deze soort komt plaatselijk veel voor in de ondergroei van loofbossen en randen van vochtige bossen, en in struikgewas, vaak op zandgronden.

Voorkomen

De Noordelijke gevlekte mierklauwier wordt gevonden in het noordoosten van Zuid-Amerika in Brazilië, Venezuela en de Guyana's.

Voedsel

Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten.

Wetenschappelijk

Noordelijke gevlekte mierklauwier,Northern slaty antshrike,Thamnophilus punctatus

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Thamnophilidae
Geslacht: Thamnophilus
Soort: Thamnophilus punctatus

Ondersoorten

T.p. interpositus: O-Colombia en W-Venezuela.
T.p. punctatus: O-Venezuela, de Guyana's en N-Brazilië.
T.p. leucogaster: Marañónrivier (Z-Ecuador en N-Peru).
T.p. huallagae: Huallagarivier (N-Peru).

Onderwerpen #Averla formichiera ardesia settentrionale #Batarà pissarrós tacat #Batará pizarroso Punteado #Batara tacheté #Choca bate cabo #Choca-bate-cabo #Chronka plamista #Eastern Slaty Antshrike #Gråmaurvarsler #Kuzeyli Gri Karıncaavcısı #liuskepuumuura #mravenčík běloskvrnný #Nördlicher Tropfenameisenwürger #Nordlig skiffermyrtörnskata #Northern Slaty Antshrike #Passeriformes #Pjegavokrila mravarica #Severni škriljasti mravlji svračak #šiaurinė medšarkinė skruzdlesė #Skifermyretornskade #Suriname 2022 #Thamnophilidae #Thamnophilus #сорокуш плямистий #Шиферная сорокопутовая муравьеловка #ハイイロアリモズ