Kortstaartdwergtiran – Suriname Fredberg 2022

Kenmerken

De Kortstaartdwergtiran is echt een klein vogeltje. De gemiddelde grootte is 6,5cm. Hij heeft een donkere relatief lange snavel en een zeer korte staart. De kop is grijs met zwartachtige wenkbrauwstreep en opvallende witte "bril". De rug is helder olijfgroen en de streeploze vleugels en staart zijn beide zwart. De onderzijde is geel getint wit, met lichte olijfkleurige vegen op de borst en flanken, en de binnenste slagpennen zijn geel afgezet.

Biotoop

Deze soort is een bewoner van hoge vochtige bossen en wordt af en toe aangetroffen in meer open bossen, met name rond boomvallen en hoge bomen op open plekken.

Voorkomen

De Kortstaartdwergtiran is wijdverspreid aanwezig in het grootste deel van het Amazonegebied in Noord- en Midden-Zuid-Amerika.

Voedsel

Hij geeft de voorkeur aan insecten welke hij onder de bladeren vindt.

Wetenschappelijk

Kortstaartdwergtiran,Short-tailed Pygmy-Tyrant,Myiornis ecaudatus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae
Geslacht: Myiornis
Soort: Myiornis ecaudatus

Ondersoorten

M.e. miserabilis: O-Colombia, Venezuela, de Guyana's, N-Brazilië en Trinidad.
M.e. ecaudatus: O-Ecuador, O-Peru, amazonisch W-Brazilië en N-Bolivia.

Onderwerpen #Kısa Kuyruklu Küçük Tiran #Korthaleknøttyrann #Korthalet Pygmætyran #Kortstaartdwergtiran #Microtyran à queue courte #Mosqueta colicorta #Myiornis #Passeriformes #Patuljasta elenija #Rövidfarkú törpetirannusz #Short tailed Pygmy Tyrant #Short-tailed Pygmy Tyrant #Stubbstjärtad Pygmétyrann #Stummelschwanz Zwergtyrann #Stummelschwanz-Zwergtyrann #Suriname 2022 #Tirà pigmeu cuacurt #Tiranno pigmeo codacorta #töpökääpiötypäkkö #Trumpauodegis miornis #Tyraneczek krótkosterny #tyránek krátkoocasý #Tyrannidae #аруна короткохвоста #Короткохвостая аруна #タンビコビトタイランチョウ #短尾侏霸鹟