Grote glansvogel – Suriname Brownsberg 2022

Kenmerken

De Grote glansvogel wordt ca. 25 tot 30cm groot. Zoals de naam aangeeft, is dit de grootste soort van de Jacamars en veel omvangrijker dan enige andere soort in de familie. De volwassen mannelijke kin, wangen en bovenzijde zijn helder metallic groen met gouden boventonen, met een blauwachtige tint op de kin, het voorhoofd en de staart, en paarskoper op de rug. Het onderste deel van de keel is wit en de rest van de onderzijde is diep roestbruin. De snavel is zwart, de staart is blauwzwart, onder de snavel is zwart en de poten zijn donker hoornkleurig.

Biotoop

Zijn natuurlijke biotoop bestaat uit tropische bos tot 500mtr hoogte. Hij leeft in het midden niveau van het bladerdak en binnen de schaduwrijke randen van het regenwoud, meestal aan de oevers van beekjes. Hij kan moeilijk te spotten zijn, omdat hij bekend staat om zijn lange zittijd op één plek.

Voorkomen

Hij leeft in Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Peru, Suriname en Venezuela, waar zijn natuurlijke habitat bestaat uit subtropische en tropische vochtige laaglandbossen.

Voedsel

De Grote glasvogel voedt zich met tijdens de vlucht gevangen insecten en met spinnen op de vegetatie. Terwijl ze in het bladerdak zitten, jagen ze door hen te volgen en ze vervolgens tegen een tak te slaan voordat ze hem opeten. Sommige jacamars eten ook kleine gewervelde dieren zoals hagedissen.

Wetenschappelijk

Grote glansvogel,Great Jacamar,Jacamerops aureus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Galbulidae
Geslacht: Jacamerops
Soort: Jacamerops aureus

Ondersoorten

J.a. penardi: van Costa Rica tot westelijk Colombia.
J.a. aureus: oostelijk Colombia, Venezuela en de Guiana's.
J.a. ridgwayi: noordoostelijk en centraal Brazilië.
J.a. isidori: oostelijk Ecuador, oostelijk Peru, westelijk Brazilië en noordelijk Bolivia.

Onderwerpen #Aranyjakamár #Büyük Jakamar #Didžioji žakamara #Galbulidae #Grand Jacamar #Great Jacamar #Grote Glansvogel #Jacamar gros #Jacamar maggiore #Jacamará grande #Jacamaraçu #Jacamerops #Jättejakamar #kuningasjakamari #Kæmpejacamar #leskovec velký #Piciformes #Riesenglanzvogel #Storjakamar #Suriname 2022 #suur läiklind #suur-läiklind #Velika jakamara #Veliki jakamar #Złotopiór wielki #Большая якамара #якамара велика #オオキリハシ #大鹟鴷