Groefsnaveltoekan – Suriname Kabalebo 2022

Kenmerken

Net als andere toekans is de Groefsnaveltoekan helder gekleurd en heeft hij een enorme snavel. Het wordt ca. 48cm groot met een snavel van 9 tot 14 cm. Nominaat ras (R. v. vitellinus): De bovenzijde, buik, staart en het grootste deel van de snavel zijn zwart, en de bovenstaart- en onderstaartdekveren zijn rood. De washuid rondom het oog en de snavelbasis zijn blauw, de keel is wit, het grootste deel van de borst is geeloranje dat lateraal vervaagt tot wit en de onderborst contrasteert scherp met een brede dwarse rode band. De iris is donkerbruin.
Ras culminatus: Deze lijkt op de nominaatvorm, maar heeft een gele basis van de bovensnavel en een rand op de snavel, oranjegele bovenstaartdekveren en de keel en borst zijn wit (soms geel getint), met slechts een smalle rode band.

Biotoop

Hij wordt aangetroffen in bosgebieden. Hij geeft de voorkeur aan vochtige streken, maar strekt zich plaatselijk uit tot drogere streken (vooral langs rivieren). Hij leeft voornamelijk in de laaglanden.

Voorkomen

Hij komt voor op het Caribische eiland Trinidad en in tropisch Zuid-Amerika tot in het zuiden van Brazilië en centraal Bolivia.

Voedsel

Deze soort leeft van fruit, maar eet ook insecten, kleine reptielen, eieren en kikkers.

Wetenschappelijk

Groefsnaveltoekan,Channel-billed Toucan,Ramphastos vitellinus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Ramphastidae
Geslacht: Ramphastos
Soort: Ramphastos vitellinus

Ondersoorten

R.v. culminatus: van westelijk Venezuela tot noordelijk Bolivia.
R.v vitellinus: Venezuela, de Guiana's en noordelijk Brazilië ten noorden van de Amazonerivier en Trinidad.
R.v ariel: centraal en oostelijk Brazilië bezuiden de Amazonerivier.

Onderwerpen #Arielis #Channel billed Toucan #Channel-billed Toucan #Crnoleđi tukan #Dottertukan #Feketecsőrű tukán #Groefsnaveltoekan #Gulbrystet Tukan #Kreštavi tukan #Mindre vitstrupig tukan #mustnokk tuukan #mustnokk-tuukan #Oluk Gagalı Tukan #Piciformes #punaliivitukaani #Ramphastidae #Ramphastos #Suriname 2022 #Toucan ariel #Tucà vitel·lí #Tucán picoacanalado #Tucano de bico preto #Tucano scanalato #Tucano-de-bico-preto #tukan vrubozobý #Tukan żółtogardły #Tupinambatukan #Тукан ариель #тукан чорнодзьобий #Тукан-ариель #ヒムネオオハシ #凹嘴巨嘴鸟