Kenmerken

De Grijze koningstiran wordt ca. 23cm groot. De bovenzijde is grijs, met bruinachtige vleugels en staart, en de onderzijde is wit met een grijze tint op de borst. De kop heeft een verborgen gele kroonstreep en een schemerig masker over de ogen. De donkere snavel is zwaarder dan die van de verwante, iets kleinere, Tropische koningstiran.

Biotoop

Hij geeft de voorkeur aan hoge bomen en struiken, inclusief de randen van savanne en moerassen.

Voorkomen

Hij broedt uit het uiterste zuidoosten van de Verenigde Staten, voornamelijk in Florida, maar ook in Midden-Amerika, en via West-Indië in het zuiden naar Venezuela, Trinidad en Tobago, de Guyana's en Colombia. Noordelijke populaties zijn trekvogels en overwinteren aan de Caribische kust van Midden-Amerika en Noord-Zuid-Amerika. Er zijn verschillende zwervende populaties bekend in het noordoosten van de Verenigde Staten.

Voedsel

De Grijze koningstiran wacht op een onbedekte stek hoog in een boom, af en toe uitvallend om zich te voeden met insecten (zoals bijen, libellen, wespen en kevers), hun hoofdvoedsel. Ze eten ook klein fruit en bessen, afhankelijk van de beschikbaarheid.

Wetenschappelijk

Grijze koningstiran,Gray kingbird,Tyrannus dominicensis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae
Geslacht: Tyrannus
Soort: Tyrannus dominicensis

Ondersoorten

T.d. dominicensis: van de zuidoostelijk Verenigde Staten tot Colombia en Venezuela.
T.d. vorax: de Kleine Antillen.

Onderwerpen #Grå Kongetyran #Grå kungstyrann #Gråkongetyrann #Grauer Königstyrann #Grey Kingbird #Grijze Koningstiran #hall türanntikat #hall-türanntikat #harmaatyranni #Karayip Tiranı #Passeriformes #Pelēkais karaļputns #Pímpiri Gris #Re dei tiranni grigio #Siva kraljevska tiranka #Sivoleđi silnik #Suiriri cinza #Suiriri-cinza #Suriname 2022 #Tirà gris #Tirano dominicano #Tyran gris #tyran šedý #Tyran szary #Tyrannidae #Tyrannus #Серый (королевский) тиранн #тиран сірий #ハイイロタイランチョウ #灰王霸鹟