Cayennegaai – Suriname 2022

Kenmerken

Deze soort wordt ca. 33cm groot. Dit zijn vogels met een gedrongen en robuust uiterlijk, met een grote ovale en langwerpige kop met een zeer korte voorkam van rechtopstaande veren, een sterke en niet erg lange conische snavel,met een licht gehaakt uiteinde, grote ogen, vleugels met lange vingers, vrij langwerpige staart en sterke klauwpoten. Het verenkleed is zwart op de kop, keel en het bovenste deel van de borst. Aan de zijkanten van de snavel is er een duidelijke witte snor. De nek, de schouders, de borst, de zijkanten, de buik en de onderstaart zijn ook wit, terwijl de rug, vleugels en middelste veren van de staart donkerblauw zijn. De snavel en poten zijn zwart, de ogen zijn in plaats daarvan lichtblauw.

Biotoop

De Cayennegaai komt voor in vochtige bossen en bosranden, ook savanne en bossen in uitlopers tussen tepuis. Hij beweegt zich in luidruchtige groepen door het bos, maar kan moeilijk waar te nemen zijn. Soms begeleidt het foeragerende groepen vogels met Casiques en Oropendoles, op zoek naar bloemen en fruit.

Voorkomen

De Cayennegaai komt voor in het noordelijk Amazonebekken in Brazilië, Frans Guyana, Guyana, Suriname en Venezuela.

Voedsel

Hij foerageert op bloemen en fruit, zaden en insecten.

Wetenschappelijk

Cayennegaai,Cayenne Jay,Cyanocorax cayanus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Corvidae
Geslacht: Cyanocorax
Soort: Cyanocorax cayanus

Onderwerpen #Bjelovrata šojka #Cayenne i indigószajkó #Cayenne Jay #Cayenne-i indigószajkó #Cayenneblåskade #Cayenneblaurabe #Cayennegaai #Cayennskrika #Chara de Cayena #Corvidae #Cyanocorax #Gaig de Caiena #Geai de Cayenne #Ghiandaia di Cayenne #Gralha da guiana #Gralha-da-guiana #guajaana sininäär #Guyana Mavi Kargası #Guyanaskrike #Gvajanska kreja #Kajeninis margasis kėkštas #Modrowronka białogłowa #orinoconnärhi #Passeriformes #sojka guyanská #Suriname 2022 #Кайеннская разноцветная сойка #пая білощока #シロハラルリサンジャク