Bootsnaveltiran – Suriname 2022

Kenmerken

Een volwassen Bootsnaveltiran wordt ca. 23cm groot. De kop is zwart met een sterke witte oogstreep en een verborgen gele kroonstreep. De bovendelen zijn olijfbruin en de vleugels en staart zijn bruin met slechts vage rufous franjes. De buik is geel en de keel is wit. De massieve zwarte snavel, die deze soort zijn Engelse en generieke namen geeft, onderscheidt zich het beste van de Grote kiskadee, die ook meer bruinige staart en vleugels heeft, en de olijfkleur aan de bovendelen mist.

Biotoop

Hij broedt in open bossen met enkele hoge bomen.

Voorkomen

Ze komen voor in het zuiden van Mexico tot Bolivia en Argentinië, en tot aan Trinidad.

Voedsel

Bootsnaveltiran wachten op een verborgen zitstok hoog in een boom en vliegen uit om tijdens de vlucht insecten (zoals krekels) te vangen. Ze foerageren ook op ongewervelde dieren van het gebladerte en bessen, kleine wilde vijgen en droge groene vruchten van Cecropia.

Wetenschappelijk

Bootsnaveltiran,Boat-billed Flycatcher,Megarynchus pitangua
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae
Geslacht: Megarynchus
Soort: Megarynchus pitangua

Ondersoorten

M.p. tardiusculus: NW-Mexico.
M.p. caniceps: W-Mexico.
M.p. mexicanus: van O-Mexico tot NW-Colombia.
M.p. deserticola: C-Guatemala.
M.p. pitangua: van tropisch N- en C-Zuid-Amerika tot N-Argentinië, maar ook op Trinidad
M.p. chrysogaster: O-Ecuador en NW-Peru.

Onderwerpen #Megarynchus #Passeriformes #Suriname 2022 #Tyrannidae