Zwavelborsttoekan

Kenmerken

Inclusief de snavel varieert de Zwavelborsttoekan in grootte van ongeveer 42 tot 55cm. Hun grote en kleurrijke snavel is gemiddeld ongeveer 12 tot 15cm, ongeveer een derde van zijn totale lengte. Hoewel de snavel groot en omslachtig lijkt, is het in feite een sponsachtig, hol bot bedekt met keratine, een zeer licht en hard eiwit. Het verenkleed van de Zwavelborsttoekan is voornamelijk zwart met een gele nek en borst. Rui vindt eenmaal per jaar plaats. Hij heeft blauwe poten en rode veren aan de punt van zijn staart. De snavel is voornamelijk groen met een rode punt en oranje flanken. Zwavelborsttoekans hebben zygodactylpoten (of poten met tenen in verschillende richtingen gericht) - twee tenen naar voren en twee naar achteren. Omdat toekans een groot deel van de tijd in de bomen doorbrengen, helpt dit de vogels om op de takken van de bomen te blijven en van de ene tak naar de andere te springen.

Biotoop

De Zwavelborsttoekan is te vinden van Zuid-Mexico tot Venezuela en Colombia.

Voorkomen

Hij leeft in de luifels van tropische, subtropische en laaglandregenwouden, tot hoogten van 1.900 mtr. Hij nestelt in gaten in bomen, vaak met verschillende andere Toekans.

Voedsel

Het is een omnivore bosvogel die zich voedt met fruit, zaden, insecten, ongewervelde dieren, hagedissen, slangen en kleine vogels en hun eieren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Ramphastidae
Geslacht: Ramphastos
Soort: Ramphastos sulfuratus

Ondersoorten

R.s. sulfuratus: zuidoostelijk Mexico, Belize en noordelijk Guatemala.
R.s. brevicarinatus: van zuidoostelijk Guatemala tot noordelijk Colombia en noordwestelijk Venezuela.

Onderwerpen #Fischertukan #Guatemala 2019 #Keel billed Toucan #Keel-billed Toucan #Kølnæbbet Tukan #Piciformes #Ramphastidae #Ramphastos #Regnbuetukan #rikkitukaani #Svaveltukan #Szivárványcsőrű tukán #Toucan à carène #Tucà de bec verdós #Tucán Piquiverde #Tucano carenato #Tucano de peito amarelo #Tucano-de-peito-amarelo #tukan krátkozobý #Tukan tęczodzioby #vääveltuukan #Vaivorykštinis tukanas #Zwavelborsttoekan #Радужный тукан #サンショクキムネオオハシ