Quetzal

Kenmerken

De Quetzal is de grootste Trogon. Hij wordt ca. 36 tot 40cm groot; bij de nominaat ondersoort zijn de staartveren tussen 31 en 100,5cm lang, waarbij de mediaan 75cm is voor mannetjes. Het is een prachtige vogelsoort die zowel kenmerkend is door zijn groenglanzende kleur als zijn lange prachtige staartveren. Ze hebben een groen lichaam (met iriserendheid van groen-goud tot blauw-violet) en een rode onderborst en buik. Afhankelijk van het licht kunnen Quetzalveren schitteren in een variant van kleuren: van groen, kobalt, limoen en geel tot ultramarijn. Hun groene staartveren bijzonder mooi bij broedende mannetjes, omdat ze langer zijn dan de rest van het lichaam.

Hoewel het verenkleed van de Quetzal groen lijkt, zijn ze eigenlijk bruin vanwege het pigment melanine. De primaire vleugelveren zijn ook ongewoon lang en hebben een omzoomd uiterlijk. Het mannetje heeft een helmachtige kuif. De snavel, die gedeeltelijk bedekt is met groene veren, is geel bij volwassen mannetjes en grijs bij vrouwtjes. Hun iriserende veren, waardoor ze glanzend en groen lijken zoals de bladeren van het bladerdak, zijn een camouflage-aanpassing om zich tijdens regenachtig weer in het bladerdak te verbergen. De huid van de Quetzal is erg dun en gemakkelijk te beschadigen, dus het heeft een dik verenkleed ontwikkeld om zijn huid te beschermen. Hij heeft grote ogen, aangepast om te zien in het zwakke licht van het bos.

Biotoop

Deze soort leeft tussen weelderige vegetatie, in zeer vochtige regenwouden op grote hoogten (900 tot 3.200 mtr). Ze bewonen bomen die deel uitmaken van het bladerdak en de subcanopy van het regenwoud, hoewel ze ook te vinden zijn in ravijnen en kliffen. Hij geeft er de voorkeur aan om rottende bomen, stronken en verlaten spechtholtes te bewonen.

Voorkomen

De Quetzal is te vinden van Zuid-Mexico (zuidelijkste Oaxaca en Chiapas) tot westelijk Panama.

Voedsel

Quetzals worden beschouwd als gespecialiseerde fruiteters en voeden zich met 41 tot 43 soorten fruit, hoewel ze zich ook voeden met insecten (voornamelijk wespen, mieren en larven), kikkers, hagedissen en slakken. Bijzonder belangrijk zijn de Symplococarpon purpusii en wilde avocado's, evenals andere vruchten van de laurierfamilie, die de vogels in hun geheel doorslikken. Door de pitten nadien te oprispen, helpt het om deze bomen te verspreiden. Quetzals voeden zich vaak in de middaguren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Trogoniformes
Familie: Trogonidae
Geslacht: Pharomachrus
Soort: Pharomachrus mocinno

Ondersoorten

P.m. mocinno: van zuidelijk Mexico tot noordelijk Nicaragua.
P.m. costaricensis: van Costa Rica tot westelijk Panama.

Onderwerpen #Guatemala 2019 #ketsal #kvesal chocholatý #Kvézál #Kwezal herbowy #mayaketsaali #Pharomachrus #Praktketsal #Praktquetzal #Puikusis kvezalas #Quetzal #Quetzal esplèndid #Quetzal Guatemalteco #Quetzal resplandecente #Quetzal resplendissant #Quetzal risplendente #Quetzal-resplandecente #Resplendent Quetzal #Trogonidae #Trogoniformes #Квезаль #カザリキヌバネドリ