Groenborstmango

Kenmerken

De Groenborstmango is een middelgrote kolibriesoort en wordt ca. 11 tot 12cm groot. De lange zwarte snavel is licht gebogen.De staart heeft bij beide geslachten heeft donkere centrale veren. Bij volwassen mannetjes zijn de buitenste staartveren diep magenta tot wijnpaars, getipt met zwart. Bij vrouwtjes en juveniele mannetjes zijn de buitenste staartveren breed gestreept in magenta en iriserend donkerblauw, met smalle witte punten op de buitenste 3-4 veren. Het volwassen mannetje heeft glanzende felgroene bovendelen. Zijn keel en borst hebben een relatief smal matzwart centraal gebied, omzoomd met blauwgroen. De flanken zijn felgroen en het zwart van de borst loopt taps toe op de buik. Vrouwtjes en onvolwassen mannetjes hebben bronsgroene bovendelen en grotendeels witte onderdelen met een donkere centrale streep die verandert van zwart bij de kin naar blauwgroen op de keel.

Biotoop

De soort bewoont tropisch loofbos, open landschappen met verspreide grote bomen, boomgaarden, tuinen en gecultiveerde gebieden, maar de verspreiding is vlekkerig en vaak gelokaliseerd.

Voorkomen

Deze soort broedt van oost- en zuid-Mexico ten zuiden van Midden-Amerika, inclusief enkele eilanden in de buurt van de kust, naar Costa Rica. Deze soort broedt van oost- en zuid-Mexico ten zuiden van Midden-Amerika, inclusief enkele eilanden in de buurt van de kust, naar Costa Rica.

Voedsel

Zoals alle kolibries voedt het zich met insecten en andere ongewervelde dieren en nectar. Prooien worden vaak in de lucht gevangen, maar kunnen ook worden verzameld uit vegetatie of worden gestolen uit spinnenwebben.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Apodiformes
Familie: Trochilidae
Geslacht: Anthracothorax
Soort: Anthracothorax prevostii

Ondersoorten

A.p. prevostii: van oostelijk Mexico tot Guatemala, Belize en El Salvador.
A.p. gracilirostris: van El Salvador tot centraal Costa Rica.
A.p. hendersoni: San Andrés en Providencia (nabij oostelijk Nicaragua).
A.p. viridicordatus: noordoostelijk Colombia en noordelijk Venezuela.
A.p. iridescens: westelijk Colombia, zuidwestelijk Ecuador en noordwestelijk Peru.

Onderwerpen #Anthracothorax #Apodiformes #Colibrí mango pitverd #Green breasted Mango #Green-breasted Mango #Groenborstmango #Grönbröstad mango #Grünbrust Mangokolibri #Grünbrust-Mangokolibri #Grønbrystet Mango #Guatemala 2019 #kolibřík lesklý #Kullstrupemango #Mango de Prévost #Mango Pechiverde #Mango pettoverde #pensashohtokolibri #Trochilidae #Węglik krawatowy #žaliakrūtis mangas #Zöldmellű mangókolibri #Зеленогрудый манго #アオムネマンゴーハチドリ