2022 Suriname

Oranje Rotshaan – Doel van de reis

Suriname, het stond niet echt op onze Wishlist…waarom, dat weten we eigenlijk niet. Diverse landen hadden we al uitgewerkt voor 2022, elke keer was er iets, tickets veel te duur, te veel toeristen want iedereen was aan het inhalen na een paar jaar stilstand door Corona. Levensmiddelen of brandstof te kort, kortom met onze handen in het haar…..we wilden echt wel weer even er op uit. We kregen het niet rond en uiteindelijk dacht ik aan de prachtige reizen van Peter Grobben. We willen het wel zelf doen, dus we bellen Peter op en vragen hem iets voor ons in elkaar te draaien. Het wordt Suriname, via Peter Grobben laten we een reis in elkaar zetten door Unlock Nature van Dick en Lieke.

Website Peter Grobben – petergrobbenfotografie.nl

We hebben geen enkel idee wat de verwachting moet zijn en hebben ons nog maar zelden zo slecht voorbereid. Ons werk houdt ons tot op de laatste dag bezig, en vertrekken met lege batterijen.

10-11-2022
Om 3.30 precies worden we opgehaald door onze vertrouwde chauffeur en bijrijder (Theo en Marion), alles verloopt soepel. We zijn op tijd op Schiphol en staan we binnen 2 uur binnen bij de boarding.
We wachten tot we ergens koffie kunnen krijgen en dan beginnen met boarden…. Jeetje er lijkt geen eind te komen aan de medereizigers, het vliegtuig zit helemaal vol! Bij ons zat een grote groep die terug ging naar Paramaribo voor een verjaardag van iemand die 50 wordt en het feest start al in het vliegtuig. Na 8.00 uur vliegen landen we in Suriname. Als we landen moeten er een aantal mensen snel naar voren, blijkbaar zat de president van Suriname in ons vliegtuig. We mogen er dan ook nog niet uit eerst groots onthaal door soldaten rode loper e.d. als wij naar buiten mogen zien we de staart van de militaire parade nog weg paraderen. Achteraan sluiten bij de douane en koffers verzamelen een paar uur verder kunnen we naar buiten en staat onze chauffeur Frank klaar om ons naar Sutopia in Peperpot te brengen. Sutopia wordt tijdens deze reis onze uitvalsbasis, een leuke en gezellige Lodge van Unlock Nature. Hier ontmoeten we onze gastvrouw Lieke, welke ons achteraf gezien een top reis heeft voorbereid.

Sutopia – Dé uitvalsbasis voor Suriname

11 november 2022
Vandaag staat in het teken van wennen. Rustig wakker worden een wandeling naar Peperpot park, een oude koffieplantage die terug is gegeven aan de natuur, wennen aan de warmte, zon, mensen, vogels, geluiden e.a. dingen. De weg naar Peperpot toe biedt al veel vogelsoorten en alle mensen die we tegenkomen reageren erg vriendelijk.

Witkopwatertiran / White-headed Marsh Tyrant – Weg naar Peperpot 2022

We zien verschillende mooie vogelsoorten, en diverse apensoorten. Wat een prachtige wandeling, heerlijk wakker worden!

Bruine kapucijnaap – Peperpot 2022

Na de lunch gaan we met Lieke even geld wisselen in de Drive Through en naar de supermarkt. We gaan vroeg eten want onze avond tour staat gepland, we dachten in privé maar we blijken met 10 personen en 1 gids te gaan. Helaas maar weinig gezien, het was een te grote groep, tot onze knieën door sloten gewaad, maar een goede 1ste aanraking met de natuur van Suriname. Om 11 uur terug bij het hotel en hier horen we dat we om half 7 vertrekken richting Fredberg.

12 november 2022
Ons ontbijt hadden we gisteren al blijkbaar opgegeten, hahaha wat een grap. Dus yoghurt met fruit en een bakje koffie, is eigenlijk ook meer dan voldoende en we krijgen overal voldoende en zeer lekker eten.
Sutopia ligt in Meerzorg, hier wonen veel Javanen, dus wij eten hier veelal Javaans, lekker man!
Lieke brengt ons naar het benzinestation waar we worden opgepikt door een auto of bus… we weten nog niet wat precies. Het blijkt een Pick up truck te zijn met een vogelgids en een chauffeur. Fredberg Here we come! Eerst stop is een grote Chinese supermarkt. Met een klein hokje dat speciaal voor ons opengaat. Koffie thee kroketten en bakbanaan met satésaus als snack het is maar goed dat we niet zo uitgebreid hebben ontbeten. Onderweg starten we al met vogelen. Ashraf onze vogelgids en Juul de chauf doen flink hun best voor ons. We gaan eerst nog even een omweg maken naar de savanne, anders missen we een aantal specifieke vogelsoorten op onze reis. We stappen uit voor een Jacamar soort, die Ashraf had hem snel gevonden. Wat een oren heeft die man.

Bronsglansvogel / Bronzy Jacamar – Suriname savanne 2022

Na een uurtje omrijden, gaan we weer op weg naar Fredberg. Wat een schok als we arriveren bij onze Lodge, zoveel mensen hier… het is weekend en alle studenten en stagelopers zijn op pad.

Amazone-roodteenvogelspin / Pinktoe tarantula – Fredberg 2022

We krijgen een heerlijke lunch en worden naar onze hut gebracht…… we hadden aangegeven dat we niet meer zo primitief wilden en zeker niet in een hangmat wilde overnachten, daar staat Fredberg om bekend, klim op de Fredberg en overnachten in een hangmatten kamp.

Fredberg 2022

De hangmat ontwijken lukt wel, maar niet te primitief….. Even wennen hier in de jungle, het is heel simpel, maar een super gave omgeving.

Fluweeltangare / Silver-beaked Tanager – Fredberg 2022

Onze eerste middag hier regent het heftig, zodra het wat droger is starten we met een wandeling op het terrein, met onze vogelgids Ashraf. Zo kunnen we mooi aan elkaar wennen voor de komende dagen. De vogels zitten allemaal heel hoog in de Canopy, we horen ze goed en zien van alles vliegen en ook de vlinders zijn hier voltallig aanwezig.

Clown boomkikker – Fredberg 2022
Groenstaartglansvogel / Green-tailed Jacamar – Fredberg 2022

13 november 2022
De komende dagen bestaan vrijwel uit dezelfde dagindeling. Vroeg in de ochtend starten voor de Zigzag reiger, een heerlijk ontbijt en alles begeleid door onze geweldige vogelgids Ashraf, hij is echt goed. Oog voor de kleinste fluiters en herkenning op geluid fantastisch. Die Zigzag reiger was eigenlijk een mooie bijvangst, deze wordt niet veel gezien, ook vanwege het donkere biotoop waarin hij leeft, maar hier is hij dan:

Zigzag reiger / Zigzag Heron – Fredberg 2022

Vrij snel horen we vliegende Ara’s overvliegen, dat is echt het ultiem jungle plaatje in mijn ogen maar lastig om goed vast te leggen tussen al die bomen. Direct na het ontbijt gaan we met Ashraf en de chauffeur op zoek naar een van Marc zijn wenssoorten voor deze reis, de Oranje rotshaan. In de ochtend naar Little Fred berg helaas ze zijn er niet we lopen verder de berg op best eng heel stijl en er ligt veel asfalt los. We gaan terug voor alweer een fantastische lunch, en lekker een beetje chillen. We ontmoeten Dick Lock hier in de hangmat, hij is voor collega fotograaf Matthijs Kuijpers op pad om zoveel mogelijk amfibieën en slangen te vinden voor een nieuw boek over deze dieren in Suriname. Matthijs is een zeer talentvol macrofotograaf met kenmerkende foto’s. Een complete studio was in het kamp ingericht om de dieren zo goed mogelijk te fotograferen. De mensen van Dick gaan elke nacht op pad voor zoveel mogelijk verschillende dieren, waarna ze na de fotosessie weer terug worden gezet op de locatie van herkomst. Dat spreekt me enorm aan, en ook de passie waarmee Dick de dieren behandelt, top! Hij verteld ronduit, en weet ook te vertellen dat we om 15.00 uur op de locatie moeten zijn voor de Rotshanen. Hij heeft er weken lang gezeten met de BBC, en kent deze vogels van haver tot gort. Gaaf, dan gaan we vanmiddag terug!

Oranje rotshaan / Guianan Cock-of-the-Rock – Fredberg 2022
Oranje rotshaan / Guianan Cock-of-the-Rock – Fredberg 2022

Die middag zien we om en nabij de 20 tal vogels van jong en oud. Deze Rotshanen baltsen elke seizoen op dezelfde locatie en op dezelfde tijdstip. Erg mooi om te zien, en wat een kleuren! We gaan voldaan terug naar het kamp voor een koud biertje.

13 november 2022

De volgende dag blijft Mijke in het kamp en ik gaat op pad met Ashraf. We lopen een mooi stuk rondom het kamp en vinden weer diverse mooie soorten. In de middag gaan mee met de airco bus opzoek naar de Capuchinbird, helaas niet gevonden. Ook dit was een baltsplek maar deze blijkt verstoort, waarschijnlijk door de mijnbouw of houthakkers. Helaas, maar de omgeving is zo groot, ze zullen vast elders zitten. Bij terugkomst is het lekker rustig in het kamp, het weekend is weer voorbij, lekker avondeten en met enkele Noorse vogelaars gaan we nog even op zoek naar wat uiltjes en nachtzwaluwen. Uiteindelijk vinden we er twee die in het pikkedonker in het bos zitten te roepen.

Donkerbruine schreeuwuil / Tawny-bellied Screech Owl – Fredberg 2022

15 november op reis naar Brownsberg.

We vertrekken naar Brownsberg met Ashraf, maar we zullen wisselen van gids want Ashraf gaat met zijn vader op pad met andere klanten. We zullen begeleid worden door onze nieuwe gids Ashvin, een jonge reptielen en amfibieën fanaat en tevens chauffeur en kok. Onderweg vind hij direct een eerste slang die we even mooi kunnen vastleggen.

Amazon Puffing Snake – Brownsberg 2022

Ashvin rijdt al vanaf Fredberg met ons mee maar al vrij snel in de auto blijkt dat hij ziek is door een voedselvergiftiging. Gelukkig is Ashraf nog steeds bij ons, hij is een ervaren chauffeur en weet vlotjes de 13 kilometer lange zand, kuil en modderweg te beklimmen op de Brownsberg en we komen veilig boven.
We weten dat de accommodatie heel simpel zal zijn, maar dit lijkt haast wel vervallen. Gelukkig is er goed stromend koud water en elektra. En de omgeving laat dit alles weer vergeten. We verblijven hier boven op de berg in het park in een heel oud huis op een schitterende plek met uitzicht over het Brokopondo meer. Boven maken we kennis met de vader van Ashraf, krijgen nog even goede vogeltips en organiseren een maaltijd voor iedereen, zodat onze zieke kok niet aan de slag hoeft en wij ook nog niet direct zelf een Trompetvogel hoeven te gaan villen. Dan vertrekt Ashraf met zijn vader en zijn spinnengroep terug naar Paramaribo. Ik krijg nog een laatste tip van hem over een Cholibaschreeuwuil die hier broedt. Deze zoek ik vanavond even op en het is direct raak, mooi in het licht van de zaklamp.

Cholibaschreeuwuil / Tropical Screech-Owl – Brownsberg 2022

Vanaf nu is het echt zelf kamperen, koken en op pad door de jungle. Overal zijn slangen, spinnen, kikkers en reuze insecten. Ik heb voor deze trip wat materiaal meegenomen voor macro fotografie, en Ashvin kreeg even een positieve impuls en besluit mij de eerste kleine diertjes te laten zien. Het gaat direct eigenlijk weer mis en hij kruipt snel in bed. Ook ik duik er in, het is mooi geweest voor vandaag.

Brownsberg 2022
Brownsberg 2022

16 november

De volgende ochtend gaat het nog echt heel slecht met Ashvin. We zorgen zelf voor ons ontbijt en gaan daarna op zoek naar de Leovallen. We komen onderweg een groepje Trompetvogels tegen, wat een gave soort!

Trompetvogel / Gray-winged Trumpeter – Brownsberg 2022

Rustig heen gewandeld in dit kleffe hete weer, daarna lekker koffie en genieten onder de uienboom (grandiflora) van de voorbij komende vogels en het heerlijk koele windje wat boven op de berg is.

Brownsberg 2022

In de boom zitten diverse soorten spechten en suikervogels die op de vruchten van de boom afkomen. Sommige zijn high, de nog niet rijpe vruchten geven een stofje af die een drogerende werking heeft.

Geschubde specht / Waved Woodpecker Brownsberg 2022
Purpersuikervogel / Purple Honeycreeper – Brownsberg 2022
Goudkopmanakin / Golden-headed Manakin – Brownsberg 2022

Ashvin de gids is weer een beetje opgeknapt hij kan voor ons koken, het wordt pasta met kip, worst en groente. Lekker man, buikje vol!

Boomkikker – Brownsberg 2022

Dan een tocht door de jungle geen idee waar we eindigen er is geen pad te zien, een groot donker blader en zand grond. Hier kan echt van alles onder zitten.

Roodnekspecht / Red-necked Woodpecker – Brownsberg 2022
Spin – Brownsberg 2022

Schorpioenen, giftige gevaarlijke slangen, heel veel kikkers en vogels. Lopende krijgen we uitleg over de gevaarlijkste slangen een van deze slangen is de Landspuntslang, ze liggen vaak onopvallend aan de rand van de weg op te warmen, iedereen kan rustig voor bij lopen en de derde wordt dan soms aangevallen dan is hij ineens heel alert. Enkele minuten later ziet Mijke dan ineens een slang liggen en wij waren er zo voorbij gelopen. Tja, we waren omhoog aan het kijken naar de vogels, niet naar slangen…

Gewone lanspuntslang / Bothrops atrox – Brownsberg 2022

Ik vind het hier fantastisch en ga ook in de avond nog op pad voor kikkers, slangen en uiltjes. Wat een prachtige omgeving! De ogen van de boomkikkers zijn prachtig, Ashvin heeft me alle namen genoemd, zelfs in het latijns, maar ik heb ze helaas niet onthouden.

Brownsberg 2022
Boomkikker – Brownsberg 2022

18 november 2022
In de ochtend vertrekken we vanuit Brownsberg naar Sutopia in Peperpot waar we warm worden onthaald door Lieke en krijgen weer onze vertrouwde kamer. In de middag nemen een heerlijke warme douche, sinds een week weer echt schoon voelen, heerlijk hier knapt een mens van op. Lieke heeft zelfs Leffe blond in de koelkast liggen, wat een paradijsje hier! Koffers herpakken en één koffer klaar maken om mee te nemen voor de volgende week. De andere mogen we weer achterlaten. We maken nog een avond wandeling in Peperpot en zien weer verschillende mooie soorten vogels. Het blijft een prachtige omgeving!

Slakkenwouw / Snail Kite – Peperpot 2022
Pauraque / Common pauraque – Peperpot 2022

19 november 2022
Na ons dagje bijkomen in Peperpot gaan we naar plantage Frederiks dorp. In de ochtend nog eens zelf op pad naar Peperpot en dan worden we door Lieke weggebracht voor de boot naar Frederiksdorp.

Kaneelattila / Cinnamon attila – Peperpot 2022

Frederiksdorp is een oude plantage, waar het slavernij verleden nog goed voelbaar is. Hier krijgen we de politiewoning toegewezen, het ziet er geweldig authentiek uit. De regen komt inmiddels met bakken uit, we besluiten om te gaan borrelen in de bar, de barman herkent meteen mijn cameratas en begint ons actief te wijzen op drinkende slangen op het dak en de Vale Reuzennachtzwaluw in de boom naast het zwembad.

Vale reuzennachtzwaluw / Great Potoo – Frederiksdorp 2022

Na het lunchbuffet gaan we een rondje doen over de plantage, er is heel veel water, muggen en kaaimannen. Daarnaast ook weer vele soorten vogels.

Gele troepiaal / Yellow Oriole – Frederiksdorp 2022

20 november 2022
om zes uur in de ochtend vertrekken we met de boot terug, hier worden we opgewacht door Ashraf die ons weer met de boot vanuit Amsterdam meeneemt op een vogel boottrip naar Braamspunt. We zien veel roze dolfijnen onderweg, modderkruipers en vogels.

Amerikaanse kleine zilverreiger / Snowy egret – Braamspunt 2022
Amerikaanse kleine zilverreiger / Snowy egret – Braamspunt 2022

Daarnaast vliegen er Fregatvogels, Bruine Genten, Bruine Pelikanen, veel strandlopers en Rode ibissen.

Amerikaanse fregatvogel / Magnificent Fregatebird – Braamspunt 2022
Rode ibis / Scarlet Ibis – Braamspunt 2022

Op Braamspunt gaan we wandelen. Hier leggen veel schildpadden eieren in het seizoen april juli, als wij er zijn vooral heel veel lege schildpadden hulzen jeetje het zijn er heel erg veel. Er zitten veel reiger soorten op deze locatie.Rond half 2 zijn we weer terug in Frederiks dorp, lekker lunchen, rusten en afkoelen aan het zwembad, het is tenslotte vakantie. Ik trek er voor het avond licht nog even op uit in de tuinen van de plantage. Ik hoor hier een spreeuwachtige roepen en vind een boom met diverse buidels er in. Hier zit een Geelstuitbuidelspreeuw te baltsen, prachtig!

Geelstuitbuidelspreeuw / Yellow-ruped Cacique – Frederiksdorp 2022

21 november 2022
We starten lekker rustig op deze ochtend, lekker ontbijtbuffet, koffer inpakken en dan proberen een fiets te huren want we gaan fietsen langs de plantagedorpen af. Onze Huiswinterkoning begint met het verzamelen van materiaal voor een nieuw huis:

Huiswinterkoning / House Wren – Frederiksdorp 2022

Het fietsen gaat best aardig en met de route kom je langs mooie plantage woningen en houten gebouwtjes, maar sjongejong wat is het heet, misschien toch niet zo handig fietsen in 30+ graden. We fietsen terug, en pakken onze koffers. Om twee uur worden we opgehaald door de boot naar Leonsberg ongeveer drie kwartier varen. Ashraf staat bij de steiger ons op te wachten voor een trip op Chocopot en Weg naar zee.

Roodkruinmanakin / Crimson-hooded Manakin – Weg naar Zee 2022

Ashraf staat erop om ons weer enkele endemische soorten te laten zien, het is weer super gezellig en we zijn fanatiek aan het vogelen.

Guyanadwergspecht / Arrowhead Piculet – Weg naar Zee 2022
Slakkenwouw / Snail Kite – Weg naar Zee 2022

Zo komen we dan ook te laat bij de taxi om ons weg te brengen naar Linde’s Lust, ons volgende verblijf. Gelukkig heeft deze gewacht op ons, ongeveer drie kwartier verder met een rokende en drinkende chauffeur zijn we opgelucht als we veilig arriveren in Linde’s Lust. Het is een kleinschalige Bed and Breakfast op het platteland, gerund door Linde en haar man. Ze hebben een schitterend huis gebouwd, en runnen dit samen met Workawayers (mensen die werken en tegelijkertijd op reis) en lokale mannen en vrouwen. We worden gastvrij ontvangen, kunnen ons nog even snel opfrissen, en eten dan met de pot mee een echte slavenmaaltijd hirihiri, bestaat uit aardappel, banaan en vis. Na de maaltijd een douche, lekker warm en een goede straal, wat een top douche en heerlijk bed, en wat een top dag weer.

Groene muspapegaai – Green-rumped Parrotle – Linde’s Lust 2022

22 november 2022
In de ochtend starten we met een gezamenlijk ontbijt en een paar rondjes tuin. Er zitten veel vogels in de tuin, maar ook aapjes.

Kapucijneraapje – Linde’s lust 2022

Later in de ochtend worden we door Frank en Ingrid meegenomen naar het Luiaarden opvangcentrum.
En lunchen in Groningen bij een Javaans eettentje, wat is het eten toch heerlijk hier in Suriname.

Gevlekte schoffelsnavel / Spotted Tody-Flycatcher – Linde’s Lust 2022

Nog een paar uurtjes op Linde’s Lust relaxen, lezen, vogelen en meer te weten komen over Go bana de ander hobby van Linde, wat een bezige energieke vrouw.

Linde’s Lust 2022

Met Go bana proberen ze lokaal en milieubewust souvenirs te maken, natuurlijk kan Mijke het niet laten en koopt ze een tasje gemaakt van bananenvezels. Als afsluiting van de dag een lekkere gezamenlijke maaltijd met klets en drank, dan een heerlijke douche (voorlopig voor het laatst denk ik) en dan lekker slapen.

23 november 2022
Na het ontbijt gaan we inpakken om te vertrekken naar Bigipan, de taxi arriveert rond tien uur hij vind de omgeving saai en snapt niet wat mensen hier doen hahaha, wat een grappige man. Rond één uur zijn we bij Mantje en gaan lunchen. Dan met de boot mee, die ons naar het hotel op het water brengt.

Moerasbuizerd / Black-collared Hawk – Bigipan 2022

Bigipan is een groot zoutmeer te bereiken met een boot, we steken de Nickerie rivier over, komen aan bij de sleephelling en met zijn 3e moeten we hier de boot overheen slepen. Dan kunnen we verder over het acht kilometer lange ondiepe kanaal met aan beide kanten rode en zwarte mangrove.

Waterkanaal naar Bigipan – Bigipan 2022
Amerikaanse reuzenijsvogel / Ringed Kingfisher – Bigipan

Op onze eerste boor trip heen blijkt dat er in de boot springende vissen zijn, beetje onverwacht, krijgen we ze niet gevangen en komt onze bootman ons en de vis redden.

Dan arriveren we op het meer met onze accommodatie, het kan blijkbaar nog primitiever hier in Suriname. Een kamer met 2 bedden, klamboe, houten planken met af en toe grote spleten en onder ons alleen maar water. Opletten dat we niets laten vallen hier. De douche bestaat uit een emmer met een waterschep. Een schutting scheid de diverse slaapkamers. Maar!, goed eten en goed gezelschap.

Amerikaanse Schaarbek / Black Skimmer – Bigipan 2022

Er komt nog een groepje overnachten vandaag, vijf vriendinnen uit de omgeving Deurne, Someren, Helmond het is direct gezellig en we kunnen lekker aansluiten. Aan het eind van de middag gaan we met hen op vogel tour, alle vogels komen rond deze tijd terug op hun slaapplek de bijzondere rode Ibis is echt geweldig.

Vogels op slaaptrek in BIgipan – Bigipan 2022
Rode ibis / Scarlet Ibis – Bigipan 2022

Daarna terug voor een avond maaltijd en dan in het donker op zoek naar slangen en kaaimannen. Weer een prachtige dag.

Groene boompython / Green tree python – Bigipan 2022

24 November 2022
In de ochtend vertrek ik vroeg op tour met de bootsman om mensen op te gaan halen en meteen maar even vogelspotten. Mijke blijft op de lodge met de Brabantse dames, ook gezellig!

Amazonestern / Yellow-billed tern – Bigipan 2022

Tijdens de boottocht door het kanaal varen we rustig langs alle mooie open plekken af en zien verschillende steltlopers zoals de Grote en Kleine Geelpootruiter, de Grote grijze snip en de Amerikaanse oeverloper.

Grote Geelpootruiter en Grote grijze snippen / Greater Yellowlegs and Long-billed Dowitcher – Bigipan
Grote Geelpootruiter / Greater Yellowlegs – Bigipan 2022
Amerikaanse bosruiter / Solitary sandpiper – Bigipan 2022

Na de rit op en neer gaan de meiden in de hangmat en ik zelf worstel even door de gemaakte foto’s op de laptop. Na een uur of 2 komen Dick (unlock nature) en zijn vader binnen gevaren. We maken kennis en dan op gaan we direct op privé vogel tour door de mangrove en op het meer.

Maisparkiet / Brown-throated Parrot – Bigipan 2022

Wat een fantastische tocht! We zien erg veel vogels zoals Visarenden, Rode ibissen, Rode lepelaars, Kaalkopooievaars, Kwakken en vele meer.

Rode lepelaar / Roseate spoonbill – Bigipan 2022
Gladsnavel ani / Smooth-billed ani – Bigipan 2022

We stappen soms uit de boot de modder in om langzaam vogels te benaderen. Af en toe lukt het om wat mooie foto’s te maken, wat een feest.

Kaalkopooievaar / Wood stork – Bigipan 2022

Als we terugkomen van onze toer begint het heel erg hard te regen en dat houd niet meer op tot de volgende ochtend, deze avond geen nachttour. Dit is een zware nacht, de regen blijft maar kletteren, de kamer is niet waterdicht, de bedden zijn best nat, wat een vakantie….hahaha.

25 november 2022
Na deze vermoeiende nacht, een vroeg ontbijt geeft Dick aan dat hij wil gaan peddelen, zijn pa gaat mee. Hij stelt voor dat ik mijn camera meeneem en dat we heel voorzichtig richting de Flamingo’s gaan. Misschien blijven ze staan en kan ik foto’s maken op laag standpunt. Geweldig! Zijn vader geniet ook van de tour, en het lukt, we krijgen de Flamingo’s prachtig in beeld. Thnx Dick!

Op naar de Flamingo’s – Bigipan 2022
Rode flamingo / American Flamingo – Bigipan 2022

Ondertussen heeft Lieke via de app ons gevraagd of we met Dick en zijn vader mee willen die nog op de Nickerierivier op zoek gaan naar de Toco Toucan, en daarna mee terug willen rijden, of dat we eerder opgehaald willen worden met de taxi. We besluiten om met Dick en zijn vader terug te gaan, gezellig! Daarna terug door het acht kilometer lange kanaal, de sleephelling over en dan op zoek naar Mantje die ons mee zal nemen opzoek naar de Toco Toucan.

Guyanabrulaap / Guyanan red howler – Nickerie rivier Suriname 2022

Er is echt van alles te zien op de rivier, onder andere veel spechten!

Bloedrugspecht / Bloodcolored Woodpecker – Nickerie rivier Suriname 2022

Dick heeft nog geprobeerd om een Anhinga te redden met draad om zijn bek maar hij kreeg hem ondanks de vele pogingen niet te pakken, veel te snel onder water. Wel gaaf dat ie de pogingen onderneemt!

Strogele specht / Cream-colored Woodpecker – Nickerie rivier Suriname 2022

Na een fikse regenbui wordt op het laatste moment de Toco Toucan gevonden. Ver weg, maar hij telt en Dick springt een gat in de lucht. Daarna op zoek naar eten. Door Onafhankelijkheidsdag in de dorpjes waar gewoonlijk niets te doen is, is het reuze druk. Dan maar picknicken in de auto met kaas en crackers van de supermarkt, helemaal goed!

En dan op weg naar Paramaribo, de auto sputtert een beetje en maakt vreemde geluiden, we proberen met rustig rijden verder te komen, maar ergens 130 kilometer voor Paramaribo in the middle of no-where is het dan echt afgelopen, we staan stil, we worden aangevallen door muggen en zijn beperkt bereikbaar. We kunnen de hulptroepen inschakelen, zij halen een automonteur op en komen ons ophalen, morgen moeten we namelijk vroeg met het vliegtuig mee, de diepe jungle in – om vier uur in de nacht zijn we veilig terug bij ons vertrouwde Sutopia.

26, 27, 28 november 2022 – Kabalebo
Na deze enerverende nacht moeten we onze spullen weer herpakken en opgeladen hebben, we mogen 7 kilo handbagage mee per persoon, duimen maar dat we alle nodige zaken bij hebben. Om 10 uur moeten we op het vliegveld zijn voor onze vlucht het diepe regenwoud in, Kabalebo here we come! Met het kleine vliegtuigje vliegen we een tijdje over het regenwoud, ook wel omschreven als een vlucht over een grote broccoli en dan is daar de grote open grasstrook, hier gaan we landen. We komen in een zeer goed verzorgde lodge terecht waar al zorg uit gaat naar de omgeving en de dieren. We maken diverse boottrips over de rivier wat resulteert in prachtige foto’s van Visarenden, alle soorten Ara’s, diverse ijsvogelsoorten enzv. Wat een prachtige omgeving!

Zwarte arendbuizerd / Great black hawk – Kabalebo Suriname 2022

Ik maak tussen de tochten door veel wandelingen op zoek naar naar tapirs, miereneters, luiaards, kaaimannen, papegaaien, uilen, toekans, ara’s, nachtzwaluw, otters, agoeti’s, jaguars.

Geelvleugelara / Scarlet Macaw – Kabalebo Suriname 2022

Ik hoop op en zoek intensief naar de Harpijarend, soort nummer 2 die ik hier graag wil vinden. Dat lukt helaas niet, waarschijnlijk is de waterstand te hoog zodat hun prooi niet op de oevers aanwezig is. Een reden om nog eens snel terug te komen naar Suriname.

Zwarte hokko / Black Curassow – Kabalebo 2022
Groenvleugelara / Red-and-green Macaw – Kabalebo Suriname 2022
Kaaiman – Kabalebo Suriname 2022
Blauw-gele ara / Blue-and-Yellow Macaw – Kabalebo Suriname 2022
Kraagpapegaai / Red-fan Parrot – Kabalebo Suriname 2022
Briluil / Spectacled owl – Kabalebo Suriname 2022

29 november 2022
Vandaag nemen we afscheid van Kabelebo, het was hier fantastisch. Na onze terugvlucht over de broccoli worden we weer opgehaald door Lieke om ons weer terug te brengen naar ons vertrouwde kamer in Sutopia. Alles lekker laten luchten, een heerlijke maaltijd en dan mag ik nog even op pad Ashvin, onze eerdere gids als herkansing voor de eerdere nachttour door Peperpot. De tour was een beetje nat, maar wel heel veel gezien, en veel gefotografeerd!

Braziliaanse zwerfspin / Brazilian wandering spiders – Peperpot Suriname 2022
Peperpot Suriname 2022
Peperpot Suriname 2022
Opossum Peperpot Suriname 2022

30 november 2022
Vandaag hebben we vroeg in de ochtend nog een uitgebreide birdtour met een nieuwe gids door Peperpot, wat zit er toch veel en goed verborgen daar komen we nu wel achter. We zien weer veel nieuwe soorten, met name de Antbirds worden veel gevonden. Ze zitten allemaal in hele dichte vegetatie wat het fotograferen heel lastig maakt. ISO up!

Moerasmiervogel / Blackish Antbird – Peperpot Suriname 2022
Witbrauwmierkruiper / White-browed Antbird – Peperpot Suriname 2022
Groene dwergijsvogel / American pygmy kingfisher Laatste foto in Peperpot Suriname 2022

1 december 2022
De koffers zijn ingepakt, we doen nog even onze ochtendwandeling naar Peperpot en zijn er dan klaar voor om afscheid te nemen van Lieke en Sutopia en onze vlucht terug naar Nederland.

Vogels die we hebben gefotografeerd:

Amazonemuggenvanger

Amazonestern

Amazonische grijze saltator

Amerikaanse bontbekplevier

Amerikaanse bosruiter

Amerikaanse fregatvogel

Amerikaanse kleine zilverreiger

Amerikaanse oeverloper

Amerikaanse reuzenijsvogel

Amerikaanse schaarbek

Amerikaanse steltkluut

Anhinga

Bisschopstangare

Blauw-gele ara

Blauwkeelgoean

Bloedrugspecht

Bont dikbekje

Bonte baardkoekoek

Bonte watertiran

Bootsnaveltiran

Briluil

Bronsglansvogel

Bruinborstzwaluw

Bruine Gent

Bruine pelikaan

Bruinkeelglansvogel

Bruinvlekmiervogel

Caribische Grijze Saltator

Cayennegaai

Cayennestekelstaart

Cholibaschreeuwuil

Donkerbruine schreeuwuil

Donkergrijze wouw

Fluweeltangare

Geelbrauwspecht

Geelbuikelenia

Geelbuikschoffelsnavel

Geelkopcaracara

Geelkruinkwak

Geelkruinvliegenpikker

Geelkuiftiranmanakin

Geelsnavelglansvogel

Geelstuitbuidelspreeuw

Geelvleugelara

Gekraagde baardkoekoek

Gele troepiaal

Geschubde specht

Gestreepte helmspecht

Gestreepte koekoek

Gestreepte muisspecht

Gevlekte schoffelsnavel

Gladsnavel ani

Glanskoevogel

Goudkopmanakin

Grijsborstpurperzwaluw

Grijsgestreepte buizerd

Grijswangmuisspecht

Grijze koningstiran

Groefsnavelani

Groefsnaveltoekan

Groene arassari

Groene dwergijsvogel

Groene ibis

Groene ijsvogel

Groene muspapegaai

Groene oropendola

Groene suikervogel

Groenrugtrogon

Groenstaartglansvogel

Groenvleugelara

Grootsnavelstern

Grote ani

Grote geelkopgier

Grote geelpootruiter

Grote glansvogel

Grote grijze snip

Grote kiskadie

Grote koevogel

Grote zilverreiger

Guyanadwergspecht

Guyanamiersluiper

Jacarinagors

Kaalkopooievaar

Kaneelatilla

Kleine blauwe reiger

Kleine eekhoornkoekoek

Kleine geelpootruiter

Koereiger

Koningsgier

Kortstaartdwergtiran

Kraagpapegaai

Krabbenbuizerd

Kuiforopendola

Kwak

Lachstern

Langsnavelwouw

Leljacana

Maisparkiet

Mangrovereiger

Marailsjakohoen

McConnells stekelstaart

Moerasbuizerd

Moerasmiervogel

Musduif

Noordelijke gevlekte mierklauwier

Noordelijke huiswinterkoning

Olijfrugspecht

Oranje rotshaan

Oranjevleugelamazone

Palmtangare

Paradijsglansvogel

Pauraque