Havikarend

Kenmerken

Dit is een kleine tot middelgrote krachtige arendsoort met 55-65 cm in lengte en een spanwijdte van 145-165cm. Het duurt 5 jaar voordat een Havikarend zijn volwassen kleed heeft zoals hierna beschreven. De bovendelen zijn donkerbruin, en de onderzijde is wit met donkere strepen. De adulte vorm laat in vlucht een witte mantelvlek zien en heeft een vooruitgestoken vleugelbocht met rechte achterrand. De vleugels zijn relatief kort en afgerond. In vlucht zijn de vleugelpunten matig aanwezig voor een dergelijke arend.  De lange staart is grijs boven en wit onder en heeft een brede zwarte eindband. De poten en ogen zijn geel.

Biotoop

De Havikarend is te vinden in beboste, vaak heuvelachtig, land met een aantal open gebieden. De Afrikaanse soort verkiest savanne, bosranden en gecultiveerde gebieden, mits er enkele grote bomen staan; dit is geen soort van zeer open of dicht beboste habitats.

Voorkomen

De Havikarend broedt in Zuid-Europa (Spanje, Portugal, Zuid-Italië en langs de kusten van Griekenland en Turkije), Afrika zowel in het noorden en zuiden van de Sahara en over de Indische Subcontinent naar Indonesië.

Voedsel

De Havikarend neemt een breed scala van levende prooien, allen levend, geen natuurlijk gestorven dieren. Hij jaagt meestal als een snelle bliksem vanuit een boom, maar hij vangt ook prooien door hellingen af te scannen vanuit vlucht zoals andere adelaars. De meeste prooien worden op de grond gevangen.

Wetenschappelijk

Havikarend,Bonelli's Eagle,Aquila fasciata
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht: Aquila
Soort: Aquila fasciata

Ondersoorten

* Aquila fasciata fasciata (Noord-Afrika en Zuid-Europa, verder het Indiase subcontinent, Zuid-China en Indochina)
* Aquila fasciata renschi (Kleine Soenda-eilanden)

Onderwerpen #Accipitridae #Accipitriformes #Acvilă porumbacă #Aguia de Bonelli #Àguila cuabarrada #Águila Perdicera #Águila-azor Perdicera #Aigle de Bonelli #Aquila #Aquila di Bonelli #Aquila fasciata #Birding #Birding Eilat #Bonelli's Eagle #Habichtsadler #haugaskotkas #Haukearn #Haukörn #Havik #Havikachtige #Havikachtigen #Havikarend #Héjasas #Hökörn #Høgeørn #Israel 2014 #Kragulji orel #Orel jestrábi #Orzeł południowy #planinski orao #Shqiponja bishtvizuar #Spanje 2016 #Spanje 2021 #vuorikotka #Σπιζαετός #Јастребов (Пругаст) орел #Ястребиный орёл #Ястребов орел #עיט ניצי #عقاب بونلي عقاب مخطط #ボネリークマタカ #白腹隼雕