Bruine kiekendief

Kenmerken

De Bruine kiekendief is een prachtige roofvogel welke vaak wordt waargenomen boven rietvelden waar hij foerageert op prooi. Deze vogel is wordt ca. 50cm groot en heeft een spanwijdt van ongeveer 110cm welke in een ondiepe V-houding in vlucht zichtbaar is. Het mannetje is donkerbruin op de bovenzijde en heeft een grijze staart. Delen van de vleugels zijn ook grijs en eindigen in zwarte handpennen. De kop is bruin met grijze bestreping en ziet er erg bont uit. Het vrouwtje is egaal bruin en heeft een gele kop en nek.

Biotoop

Bruine kiekendieven broeden op de grond in rietvelden. Zijn biotoop bestaat vaak uit waterrijke gebieden aangevuld met riet en poldergebieden.

Voorkomen

De Bruine kiekendief komt in bijna geheel Europa voor, echter niet in Scandinavie, Ierland en een groot deel van het Verenigd Koningrijk. Deze vogels overwinteren in Zuid- en West-Europa, Afrika ten zuiden van de Sahara en het Indische subcontinent en Sri-Lanka. In Frankrijk, Spanje en Portugal zijn ze het hele jaar aanwezig. Een tweede ondersoort leeft in noordwestelijk Afrika, van Marokko tot Tunesië.

Voedsel

Tijdens een glijvlucht laag over het land kan een Bruine kiekendief zich ineens op een prooi storten door met een omzwaai naar beneden te vallen. Zijn prooi bestaat vaak uit kleine zoogdieren, watervogel zoals meerkoetjes en zangvogels, maar ook insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Sperwerachtigen)
Geslacht: Circus
Soort: Circus aeruginosus

Ondersoorten

C.a. aeruginosus: Europa met uitzondering van Ierland, Scandinavië en het grootste deel van het Verenigd Koninkrijk. Verder in Klein-Azië en verder tot in Midden-Azië tot aan de bovenloop van de Jenisej en Mongolië.
C.a. harterti: Noordwestelijk Afrika van Marokko tot Tunesië.

Onderwerpen #Accipitridae #Accipitriformes #Aguilucho Lagunero Occidental #Arpella vulgar #Barna rétihéja #Bruine Kiekendief #Brun kärrhök #Brune Hoanskrobber #Brúnheiðir #Busard des roseaux #Błotniak stawowy #circus #Eja Močvarica #Erete de stuf #Europese paddavreter #Europese Vleivalk #Falco di palude #Moták pochop #Nederland #Nendrinė lingė #Rjavi lunj #Rohrweihe #Roo-loorkull #ruskosuohaukka #Rørhøg #Saz delicesi #Shqipja e kënetës #Sivhauk #Spanje 2021 #sperwerachtige #sperwerachtigen #Tartaranhão-ruivo-dos-pauis #Western Marsh Harrier #Zeeland #Καλαμόκιρκος #Балотны лунь #Блатна еја #Болотный лунь #Лунь очеретяний #Тръстиков блатар #Ճահճային մկնաճուռակ #זרון סוף #مرزة البطائح #ჭაობის ძელქორი #ヨーロッパチュウヒ #白头鹞