Kenmerken
De Bruine kiekendief is een prachtige roofvogel welke vaak wordt waargenomen boven rietvelden waar hij foerageert op prooi. Deze vogel is wordt ca. 50cm groot en heeft een spanwijdt van ongeveer 110cm welke in een ondiepe V-houding in vlucht zichtbaar is. Het mannetje is donkerbruin op de bovenzijde en heeft een grijze staart. Delen van de vleugels zijn ook grijs en eindigen in zwarte handpennen. De kop is bruin met grijze bestreping en ziet er erg bont uit. Het vrouwtje is egaal bruin en heeft een gele kop en nek.
Biotoop
Bruine kiekendieven broeden op de grond in rietvelden. Zijn biotoop bestaat vaak uit waterrijke gebieden aangevuld met riet en poldergebieden.
Voorkomen
De Bruine kiekendief komt in bijna geheel Europa voor, echter niet in Scandinavie, Ierland en een groot deel van het Verenigd Koningrijk. Deze vogels overwinteren in Zuid- en West-Europa, Afrika ten zuiden van de Sahara en het Indische subcontinent en Sri-Lanka. In Frankrijk, Spanje en Portugal zijn ze het hele jaar aanwezig. Een tweede ondersoort leeft in noordwestelijk Afrika, van Marokko tot Tunesië.
Voedsel
Tijdens een glijvlucht laag over het land kan een Bruine kiekendief zich ineens op een prooi storten door met een omzwaai naar beneden te vallen. Zijn prooi bestaat vaak uit kleine zoogdieren, watervogel zoals meerkoetjes en zangvogels, maar ook insecten.
Wetenschappelijk
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Sperwerachtigen)
Geslacht: Circus
Soort: Circus aeruginosus
Ondersoorten
C.a. aeruginosus: Europa met uitzondering van Ierland, Scandinavië en het grootste deel van het Verenigd Koninkrijk. Verder in Klein-Azië en verder tot in Midden-Azië tot aan de bovenloop van de Jenisej en Mongolië.
C.a. harterti: Noordwestelijk Afrika van Marokko tot Tunesië.