Kuhls pijlstormvogel

Kenmerken

De Kuhls pijlstormvogel is herkenbaar aan zijn grootte. Hij wordt ca. 45 tot 56cm groot en heeft een spanwijdte van 112 tot 126cm. Hij heeft bruin-grijze bovendelen, een witte onderzijde en een geelachtige snavel. De onderzijde van de vleugels zijn voorzien van een duidelijk zwarte rand, welke bij Scopoli's pijlstormvogel in veel mindere mate aanwezig is. Het wit loopt bij deze vogel door tot in de vleugelpunten en is daarna in zijn geheel kleiner.

Biotoop

Dit is een echte zeevogel en komt alleen aan land om te broeden. Ze nestelen op open terrein of tussen rotsen of minder vaak in een hol waar één wit ei wordt gelegd. Het nest wordt 's nachts bezocht om predatie door grote meeuwen te minimaliseren.

Voorkomen

Deze soort broedt op Madeira, de Azoren, de Berlengas-archipel in Portugal en op de Canarische Eilanden in Spanje. In de late zomer en herfst trekken de meeste vogels de Atlantische Oceaan op, zo ver noordelijk als de zuidwestkust van Groot-Brittannië en Ierland. In februari keren ze terug naar de Middellandse Zee. De grootste kolonie bevindt zich op de Savage eilanden van Madeira.

Voedsel

Kulhs pijlstormvogel foerageert op vissen, weekdieren en slachtafval, en kan diep duiken (tot 15 meter en dieper) op zoek naar een prooi. Ze volgen graag vissersboten op zoek naar prooi. Het is een vogel die vaak met in grote aantallen kan worden gezien vanaf schepen of geschikte landtongen. De veerboten naar de Golf van Biskaje zijn bijzonder goed voor deze soort maar ook een boottripje vanuit Portugal richting het continaalplat is lukratief.

Wetenschappelijk

Kuhls Pijlstormvogel,Cory's shearwater,Calonectris borealis

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Procellariiformes
Familie: Procellariidae
Geslacht: Calonectris
Soort: Calonectris borealis

Onderwerpen #Baldriga cendrosa #Berta maggiore atlantica #Burzyk duży #Cagarro dos açores #Cagarro-dos-açores #Calonectris #Calonectris borealis #Cory's Shearwater #Gabai kanariarra #Geelbekpylstormvoël #Gielsnaffelmok #Gulnäbbad lira #Gulnebblire #Kanarensturmtaucher #Keltanokkaliitäjä #Kuhls Pijlstormvogel #Kuhls Skråpe #Pardela Atlántica #Pardela Canaria #Pardela Cenicienta Canaria #Pardela cincenta atlántica #Petrel de Cory #Portugal 2021 #portugali tormilind #Procellariidae #Procellariiformes #Puffin cendré #underarten borealis #Атлантический пёстрый буревестник