Kenmerken

De Bladkoning wordt ca. 9 tot 10,5cm groot. Het is een opvallend mooi vogeltje wat tijdens de trekperiode in Nederland regelmatig waargenomen wordt. De bovenzijde is mosgroen de onderzijde is licht van kleur. Hij heeft een opvallende zwarte oogstreep met daarboven een gele wenkbrauwstreep. Hij heeft korte afgeronde vleugels en een kort licht gevorkte maar rechthoekige staart. De poten zijn zwart en dun. Op de vleugels zijn 2 opvallende gele strepen aanwezig.

Biotoop

De bladkoning broedt in berken-, wilgen-, espen- en coniferen/sparren in de Siberische boreale zone.

Voorkomen

Het broedgebied strekt zich uit van net ten westen van het Oeralgebergte in oostelijke richting tot Oost-Siberië, Mongolië en Noordoost-China. Zijn overwinteringsgebied bestaat uit laagland, breedbladige of naaldbossen, van West-Bengalen en Assam in het noordoosten van India, oostwaarts via Zuid-China tot Taiwan, en via Bangladesh in het zuiden tot het Maleisische schiereiland.

Voedsel

Deze vogel leeft van insecten maar kan ook zaad eten.

Wetenschappelijk

Bladkoning,Yellow-browed Warbler,Phylloscopus inornatus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Phylloscopidae
Geslacht: Phylloscopus
Soort: Phylloscopus inornatus

Onderwerpen #Ameland 2020 #Azijski zviždak #Bladkoning #Budnicek pruhohlavy #Dzeltensvītru ķauķītis #Felosa-bilistada #Gelbbrauen Laubsänger #Gelbbrauen-Laubsänger #Geltonbruvė pečialinda #Gulbrynsanger #Hnoðrasöngvari #Hvidbrynet Løvsanger #Küçük söğütbülbülü #Luì forestiero #Lytse Bosksjonger #Mosquiter de doble ratlla #Mušja listnica #Picafollas bilistado #Pouillot à grands sourcils #Świstunka żółtawa #Taigasångare #taigauunilintu #Txio marrabikoa #Vándorfüzike #Vööt-lehelind #Κιτρινόφρυδος Φυλλοσκόπος #Вівчарик лісовий #Жълтовежд певец #Пеночка-зарничка #עלווית צהובת גבות #سسک ابروزرد #نقشارة صفراء الحاجب #นกกระจิ๊ดธรรมดา #キマユムシクイ #黄眉柳莺