Kenmerken

De Ruigpootuil wordt ca. 22 tot 27cm groot en heeft een spanwijdte van 50 tot 62cm. Hij is bruin van boven, en heeft witte vlekjes op de schouderveren. De onderzijde is licht, roestkleurig gestreept. De kop is groot, en heeft opvallend gele ogen en een wit met donkere randen afgetekende gezichtsschijf. De snavel is lichtgeel gekleurd. Hun vlucht is relatief geruisloos en recht. Jonge vogels zijn chocoladebruin van kleur.

Biotoop

Hij broedt in dichte naaldbossen en broedt in gaten in bomen. In een groot deel van Europa, en in mindere mate in Azië en Noord-Amerika, plaatsen natuuronderzoekers en biologen nestkasten voor deze en andere kleine uilen.

Voorkomen

Hij komt voor in het noorden van Noord-Amerika en de Palearctic, en in bergketens zoals de Alpen en de Rockies.

Voedsel

De Ruigpootuil eet voornamelijk woelmuizen en andere zoogdieren maar ook vogels en insecten. Het is grotendeels een nachtdier, hoewel het in de noordelijkste delen van zijn verspreidingsgebied gedwongen wordt om overdag te jagen vanwege de zeer korte nachten in de zomer.

Wetenschappelijk

Ruigpootuil,Boreal owl,Aegolius funereus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Strigiformes
Familie: Strigidae
Geslacht: Aegolius
Soort: Aegolius funereus

Ondersoorten

A.f funereus: nominaat ondersoort, van Scandinavië naar het zuiden tot in de Pyreneeen en oostwaarts tot in het Oeralgebied, maar niet in het Kaukasus gebergte (eigen ondersoort)
A.f. richardsoni: Noord Amerikaanse ondersoort, van Alaska zuidelijk tot in de Rocky Mountains oostwaarst tot in zuidoost Canada en noordoostelijk Amerika
A.f. pallens: van zuidoost Siberië tot Tien Shan in China
A.f. caucasicus: Kaukasus gebergte
A.f. magnus: van oost Siberië tot in Kamchatka
A.f. sibiricus: Siberische ondersoort
A.f. beickianus: van noordwest India tot west China

Onderwerpen #Boreal Owl #Chouette de Tengmalm #Civetta capogrosso #Gatyáskuvik #Karvasjalg-kakk e. laanekakk #Kukuvajka e Tengmalnit #Minuniță #Mocho de Tengmalm #Moucho de Tengmalm #Mussol pirinenc #Nyctale de Tengmalm #Paçalı baykuş #Pärluggla #Perleugle #Planinski ćuk #Rûchpoatûle #Ruigpootuil #Slowakije 2019 #Syc rousny #uil #uilen #Αιγωλιός #Թավշաոտ բու #بومة تنجمالم البومة الكئيبة #ბუკიოტი #キンメフクロウ #鬼鸮