Klein Waterhoen

Kenmerken

De Klein waterhoen wordt ca. 17 tot 19 cm groot, en zijn daarmee iets kleiner dan de Porseleinhoen. De Kleine waterhoen heeft een korte rechte snavel, geel met een rode basis. Ze hebben groene poten met lange tenen en een korte staart die aan de onderkant zwart en wit is gestreept. In tegenstelling tot andere gelijksoortigen, heeft deze soort een sterk seksueel dimorfisme: volwassen mannetjes hebben voornamelijk bruine bovendelen en blauwgrijze gezichten en poten. Ze lijken sterk op het Kleinst waterhoen, die sterk gestreepte flanken heeft en iets kleiner is. Vrouwtjes hebben een bleekgele buik en zijn alleen grijs op het gezicht. Juveniele vogels lijken op het vrouwtje, maar hebben een wit gezicht en witte borst. De donzige kuikens zijn zwart, zoals bij alle rallen.

Biotoop

Zijn leefgebied bestaat uit moerassen met natuurlijke vegetaties van riet en biezen afgewisseld met vrij diep water. Hij foerageert tussen het groen en loopt vaak over de leliebladeren.

Voorkomen

De Klein waterhoen komt voor van zuidelijk en Midden- en Oost-Europa tot noordwestelijk China. Na het broedseizoen migreren de vogels in het westen van zijn verspreidingsgebied naar Afrika. Vogels van het meer oostelijk broedgebied migreren naar Pakistan en India.

Voedsel

Deze vogels tasten met hun snavel in modder of ondiep water, waarbij ze ook voedsel oppikken op zicht. Ze eten voornamelijk insecten en waterdieren. Klein waterhoenen leven in het broedseizoen een verborgen leven en worden dan meestal eerder gehoord dan gezien.

Wetenschappelijk

Klein waterhoen,Little Crake,Zapornia parva
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Gruiformes
Familie: Rallidae
Geslacht: Porzana
Soort: Porzana parva

Onderwerpen #barski petlić srednji #Bataklık sutavuğu #Chrástal maly #Cresteț mic #Europese Kleinriethaan #Flóðrella #Franga-de-água-bastarda #Kiçik porzan #Kis vízicsibe #Klein Waterhoen #Kleines Sumpfhuhn #Kureczka zielonka #Lille Rørvagtel #Little Crake #Lyts Reidhintsje #Mala tukalica #Marouette poussin #Mazais ormanītis #Mindre sumphöna #pikkuhuitti #Plovinė vištelė #Poliña bastarda #Polluela Bastarda #Porzana zogëzë #Rascletó #Schiribilla #Siva štijoka #Sumprikse #Uroilanda hankaberdea #Väikehuik #Μικροπουλάδα #Малы пагоніч #Малый погоныш #Погонич малий #Средна блатна кокошка #Средна пъструшка #Փոքր ճահճահովվիկ #ברודית קטנה #مرعة صغيرة #یلوه کوچک #მცირე ქათამურა #コクイナ #姬田鸡