Kenmerken

De Grote lijster is de grootste lijster die in Europa voorkomt. De nominale ondersoort wordt ca. 27 tot 28cm groot, en heeft een spanwijdte van 45cm. Hij heeft een gedrongen rechtopstaande houding als hij op de grond staat. Hij heeft bleke grijsbruine bovendelen, de kin en keel zijn grijswit en de geelbruine borst en gebroken witte buik welke is gemarkeerd met ronde zwarte vlekken. De vlekken worden intensiever op de onderborst, waardoor het lijkt alsof er een borstband is. De lange staart heeft witte uiteinden op de buitenste veren. De ogen zijn donkerbruin en de snavel is zwart met een geelachtige basis. De poten zijn geelbruin.

Biotoop

De Grote lijster is te vinden in een groot aantal diverse biotopen met bomen, waaronder bossen, plantages, heggen en stadsparken. In het zuiden en oosten van zijn verspreidingsgebied, leeft hij in de hooggelegen naaldbossen. Meer open biotopen zoals landbouwgrond, heidevelden en met gras begroeide heuvels worden veel bezocht in de winter of tijdens de migratie.

Voorkomen

Hij broedt in een groot deel van Europa en het gematigde Azië, hoewel hij niet voorkomt in het boomloze verre noorden. Het verspreidingsgebied wordt minder intensief in Zuidoost-Europa, Turkije en het Midden-Oosten. In deze warmere zuidelijke gebieden wordt hij meestal aangetroffen in de mildere hooglanden en kustgebieden.

Voedsel

Grote lijsters foerageren voornamelijk op ongewervelde dieren, fruit en bessen. Dierlijke prooien zijn regenwormen, insecten en andere geleedpotigen en slakken. Slakken worden soms ingeslagen op een stenen "aambeeld", een techniek die ook wordt gebruikt door de Zanglijster.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Turdidae
Geslacht: Turdus
Soort: Turdus viscivorus

Ondersoorten

T.v. deichleri: noordwestelijk Afrika, Corsica en Sardinië.
T.v. viscivorus: van Europa tot westelijk Siberië en noordelijk Iran.
T.v. bonapartei: van het zuidelijke deel van Centraal-Azië tot Turkmenistan en westelijk Nepal.