Drieteenspecht

Kenmerken

De Drieteenspecht wordt ca. 21 tot 22cm groot, net iets kleiner dan de Grote bonte specht. Een volwassene heeft een zwart-wit verenkleed. De man heeft een gele kruin. Vergelijkbare soorten hebben allemaal rode veren, de Drieteenspecht niet. Hij heeft zwarte vleugels en een zwarte staart, en wit van de keel tot op de buik; de flanken zijn wit met zwarte dwars balken. De achterkant is wit met zwarte dwarsbalken en de staart is zwart met de witte buitenste veren met zwart geblokt. Beide sekse van de juveniele hebben een gele kruin.

Biotoop

Het broedgebied bestaat naaldbossen. Ze nestelen in een holte in een dode naaldboom of soms in een levende boom of paal. Het paar maakt elk jaar een nieuw nestholte. Deze soort is normaal gesproken een standvogel maar noordelijke vogels kunnen naar het zuiden trekken en vogels op grote hoogte kunnen in de winter naar lagere niveaus migreren.

Voorkomen

Ze komen voor in het Palearctisch gebied, van Noorwegen tot in Korea. Er zijn ook populaties aanwezig in de Alpen en in de Karpaten.

Voedsel

De Drieteenspecht foerageert op coniferen op zoek naar houtborende keverlarven of andere insecten. Ze kunnen ook fruit en boomsap eten. Deze vogels trekken vaak naar gebieden met grote aantallen door insecten aangetaste bomen, vaak na een bosbrand of overstroming.

Wetenschappelijk

Drieteenspecht,Eurasian three-toed woodpecker,Picoides tridactylus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Picidae
Geslacht: Picoides
Soort: Picoides tridactylus

Ondersoorten

P.t. tridactylus: van noordelijk Europa tot het zuidelijke Oeralgebergte tot zuidoostelijk Siberië en noordoostelijk China.
P.t. alpinus: van centraal en zuidoostelijk Europa tot westelijk Oekraïne en Roemenië.
P.t. crissoleucus: van het noordelijke Oeralgebergte tot oostelijk Siberië.
P.t. albidior: Kamtsjatka.
P.t. tianschanicus: oostelijk Kazachstan en westelijk China.
P.t. kurodai: noordoostelijk China en noordelijk Korea.
P.t. inouyei: Hokkaido.
P.t. funebris: centraal China.

Onderwerpen #Barkspæta #Ciocănitoare de munte #Datlik triprsty #Dreizehenspecht #Drieteenspecht #Dzięcioł trójpalczasty #Eurasian Three-toed Woodpecker #Háromujjú hőcsik #Laanerähn e. kolmvarvas-rähn #Peto tridáctilo #Pic tridactyle #Pica-pau-tridáctilo #Picchio tridattilo #Pico Tridáctilo Euroasiático #Picot garser dorsiblanc #pohjantikka #Slowakije 2019 #Three-toed Woodpecker #Tretået Spætte #Tretåig hackspett #Tretåspett #Tripirštis genys #Triprsti detel #Trīspirkstu dzenis #Troprsti djetlić #Τριδάχτυλος Δρυοκολάπτης #Дятел трипалий #Жоўтагаловы дзяцел #Трехпалый дятел #Трипръст кълвач #Тропски клукајдрвец #ミユビゲラ #三趾啄木鸟