Witstuitbarmsijs

Kenmerken

Volwassenen vogels worden ca. 12 tot 14cm groot. De Witstuitbarmsijs lijkt qua uiterlijk op de gewone Barmsijs maar is over het algemeen bleker van kleur. Het kan van deze soort worden onderscheiden door de ongestreepte witte stuit. Het Groenlandse ras is een zeer grote, bleke vogel, maar beide vormen zijn bleek met kleine snavels, witte stuit en vaak meer gele dan grijsbruine tonen in hun verenkleed. Ze hebben zwarte slabbetjes, een roodoranjeachtige voorhoofd en twee lichtgekleurde strepen op elke vleugel. De vrouwtjes zijn meer gestreept op hun borst, flanken en stuit, maar zijn nog steeds bleek.

Biotoop

De Witstuitbarmsijs broedt in de berkenbossen op de toendra.

Voorkomen

De vogels broeden in bossen en struikgewas van berken op de toendra. De nominaatvorm, A. h. hornemanni broedt op Groenland en in het oosten van Canada. De ondersoort A. h. exilipes broedt in het noorden van Scandinavië en Rusland, en in het noorden van Noord-Amerika. 's Winters trekken ze tot het zuiden van Scandinavië, Noord-Rusland en Canada, waar ze voornamelijk leven in bossen, vaak samen met barmsijzen.

Voedsel

Ze foerageren voornamelijk op zaden, met name van elzen en berken.

Wetenschappelijk

Witstuitbarmsijs,Arctic redpoll,Acanthis hornemanni
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Fringillidae
Geslacht: Acanthis
Soort: Acanthis hornemanni

Ondersoorten

A.h. exilipes: noordelijk Eurazië, Alaska en noordwestelijk Canada.
A.h. hornemanni: noordoostelijk Canada en Groenland.

Onderwerpen #Arctic Redpoll #cecetka belavá #Czeczotka tundrowa #Gaišais ķeģis #Hele-urvalind #Hvidsisken #Lapland 2019 #Organetto artico #Pardillo Ártico #Passerell àrtic #Pintarrôxo de Hornemann #PolarbirkenzeisigПепельная чечётка #Polarna juričica #Polarni brezovček #Polarsisik #Poliarinis čimčiakas #Sizerin blanchâtre #Snösiska #Szürke zsezse #Tundraurpiainen #Witstuitbarmsijs #Wytgatbarmke #Попельная чачотка #コベニヒワ