Taigagaai

Kenmerken

De Taigagaai is een interresante vogelsoort. Hij wordt ca. 26 tot 29cm groot, en heeft een spanwijdte van ca. 40cm. Mannetje en vrouwtje zien er hetzelfde uit. Hij is in zijn geheel beigebruin, het verenkleed is grijzig en hij heeft een donkere pet. De stuit, staart en delen van de vleugels zijn roodbruin van kleur.

Biotoop

De Taigagaai heeft een teruggetrokken bestaan in de taiga gebieden van Noord-Europa en de noordelijke delen van Canada en Rusland. Het is een standvogel welke in de winter nabij de dorpen aangetroffen kan worden, zeker daar waar gevoerd wordt.

Voorkomen

Hij komt voor de noordelijke delen van Euroazië.

Voedsel

De Taigagaai foerageert op noten en zaden, insecten, maar ook op aas zoals alle gaaiachtigen doen.

Wetenschappelijk

Taigagaai,Siberian jay,Perisoreus infaustus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Corvidae
Geslacht: Perisoreus
Soort: Perisoreus infaustus

Ondersoorten

P.i. infaustus: Scandinavië en noordwestelijk Rusland.
P.i. ostjakorum: van noordoostelijk europees Rusland tot het noordelijke deel van Centraal-Siberië.
P.i. yakutensis: noordoostelijk Siberië.
P.i. ruthenus: westelijk Rusland.
P.i. opicus: oostelijk Kazachstan, noordwestelijk China en zuidwestelijk Siberië.
P.i. sibericus: centraal Siberië en noordelijk Mongolië.
P.i. tkachenkoi: het zuidelijke deel van Centraal-Siberië.
P.i. maritimus: zuidoostelijk Siberië en noordoostelijk China.

Onderwerpen #Arrendajo Siberiano #Bēdrozis #Északi szajkó #Gaig siberià #Gaio-siberiano #Ghiandaia siberiana #kuukkeli #Laanenäär #Lapland 2019 #Lavskrige #Lavskrika #Lavskrike #Mésangeai imitateur #Siberian Jay #Sibirinis kėkštas #Sibirya kargası #Sójka syberyjska #sojka zlověstná #Taigagaai #Unglückshäher #Váskaði #zlovešča šoja #Кукша #アカオカケス #北噪鸦