Kenmerken

De Stellers eider is de kleinste in zijn ras, hij wordt ca. 45cm groot. Het mannetje is onmiskenbaar met zijn witte kop gemarkeerd door een dikke zwarte oogring en groenachtig zwarte plukjes veren op het voorhoofd en de achterkant van het hoofd. De kin, keel en nek zijn ook zwart, net als de rug en staart. De vleugels zijn donker blauwachtig paars met witte randen. In gevouwen toestand, geven ze een gestreept uiterlijk weer aan de achterzijde. Het speculum is metallic blauw met wit omrand. De borst en flanken zijn kaneelbruin gemarkeerd met een zwarte vlek aan elke kant net boven de waterlijn. De poten en snavel zijn donkerblauwachtig grijs. Het vrouwtje is een donkerbruine vogel, kleiner met een meer typisch eendvormige kop en lichaam dan andere eider soorten.

Biotoop

Het is een eend van de noordelijke kuststreken. Hij overwintert wat verder naar het zuiden in de Beringzee, Noord-Scandinavië en de Baltische Zee.

Voorkomen

De Stellers eider broedt langs de Arctische kusten van Oost-Siberië en Alaska.

Voedsel

Deze soort duikt voor schaaldieren en weekdieren, waarbij mosselen de favoriet zijn.

Wetenschappelijk

Stellers eider,Steller's eider,Polysticta stelleri
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae
Geslacht: Polysticta
Soort: Polysticta stelleri

Onderwerpen #Lapland 2019