Kenmerken

De Koningseider is een prachtige vogelsoort welke ca. 55 tot 63cm groot wordt. Hij heeft een spanwijdte van 86 tot 102cm. Het mannetje draagt in het broedseizoen een opvallend gekleurd verenkleed. Hij heeft een rode snavel met witte haak, een vergroot, zwart omrand oranje voorhoofd en een lichtblauwig grijze kop, bleekgroene wangen, rozewitte borst, gele poten met donkere vliezen en zwarte nagels en zwarte vleugels, rug en buik. Het vrouwtje lijkt op een vrouwtjeseidereend, maar is kleiner, heeft een lichtere verenkleed, een kortere snavel en een dunne witte streep aan de onderzijde van de vleugels.

Biotoop

Het is een eend van de noordelijke kuststreken. Buiten het broedseizoen leeft de soort meer op open zee, waarbij hij soms rust op het drijfijs, in het broedseizoen nabij zoetwatermeren en -plassen op de toendra. De soort trekt hierbij zelden ver het binnenland in.

Voorkomen

De koningseider leeft langs de kust van het uiterste noorden van Azië, Europa en Noord-Amerika. Het is, samen met de ijseend, de noordelijkst broedende eendensoort. Hij broedt voornamelijk binnen de poolcirkel, van Noord-Canada en Alaska, via Oost-Groenland, Spitsbergen en Nova Zembla tot Noord-Siberië, en overwintert voor de kust van Alaska, rond de Aleoeten, Newfoundland, Zuid-Groenland, op IJsland en langs de kust van Noord-Scandinavië.

Voedsel

Hij foerageert door naar voedsel te duiken, tot soms wel 55 meter diep. De koningseider foerageert voornamelijk op schaal- en schelpdieren, aangevuld met andere weekdieren, larven van waterinsecten, kevers, zee-egels en kleine vissen.

Wetenschappelijk

Koningseider,King Eider,Somateria spectabilis
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae
Onderfamilie: Merginae
Geslacht: Somateria
Soort: Somateria spectabilis

Onderwerpen #Lapland 2019