Haakbek

Kenmerken

De Haakbek is voor een vogelaar en fotograaf één van de vogels die standaard op de wishlist staat. Een prachtige vogelsoort, met kenmerkende snavel. De Haakbek is een van de grootste binnen de vinkfamilie. Hij wordt ca. 20 tot 25,5cm groot. Volwassen vogels hebben een lang gevorkte zwarte staart, zwarte vleugels met witte vleugelstrepen en een grote snavel. Volwassen mannetjes hebben een rozerode kop, rug en staart. Volwassen vrouwtjes zijn olijfgeel op de kop en de staart en grijs op de rug en onderzijde. Jonge vogels hebben een minder contrastrijk verenkleed en zien er ruig uit wanneer ze naar hun gekleurde verenkleed ruien.

Biotoop

Het biotoop beslaat de boreale naaldbossen. Ze nestelen op een horizontale tak of in een vork van een naaldboom.

Voorkomen

De Haakbek broedt in de boreale bossen van Noord-Eurazië en Noord-Amerika, en blijven meestal ofwel in de buurt van hun broedgebieden ofwel migreren relatief korte afstanden naar de zuidelijke dele van de boreale bossen. Tijdens onstuimige jaren kunnen ze verder naar het zuiden migreren.

Voedsel

Het is een soort welke, vooral in de winter, de voorkeur geeft aan klein fruit, zoals lijsterbessen. Ze foerageren daarnaast op zaden. In magere voedsel jaren kunnen individuen lange afstanden afleggen op zoek naar geschikte voedselbronnen, waardoor ze verder naar het zuiden trekken dan eigenlijk normaal is.

Wetenschappelijk

Haakbek,Pine grosbeak,Pinicola enucleator
Stam: Chordata
Klasse:Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Fringillidae
Geslacht: Pinicola
Soort: Pinicola enucleator

Ondersoorten

P.e. enucleator: Scandinavië tot Midden-Siberië
P.e. kamtschatkensis: Noordoost-Siberië
P.e. sakhalinensis: Sachalin tot Noord-Japan
P.e. alascensis: binnenland van Alaska, het westen en midden van Canada en het noordwesten van de Verenigde Staten
P.e. flammula: Langs de westkust van Alaska en Canada
P.e. carlottae: Koningin Charlotte-eilanden
P.e. montana: het zuidwesten van Canada en middewesten van de VS
P.e. californica: Oost-Californië
P.e. leucura: Midden en Oost-Canada
P.e. eschatosa:Zuidoost-Canada en Noordoost-VS

Onderwerpen #Camachuelo Picogrueso #Ciuffolotto delle pinete #Durbec des sapins #Haakbek #Hakengimpel #Heakbek #Hyl krivci #Konglebit #Krognæb #Krókfinka #Lapland 2019 #Männileevike #Nagy pirók #Pine Grosbeak #Pinsà del pins #Pintarrôxo-de-bico-grosso #Polarna zimovka #Pušinė sniegena #Smrekov kalin #Tallbit #taviokuurna #Tayga çütresi #Ziemeļu svilpis #Łuskowiec zwyczajny #Смеречник #Шчурок #Щур #ギンザンマシコ #松雀