Kenmerken

De Bruinkopmees is een vrij grote meesachtige, en wordt ca. 13,5 t0t 14cm groot. De kop is kenmerkend donkerbruin en hij heeft contrasterend witte wangen. De mantel is bruin, de vleugelveren zijn zwartachtig met bleke randen en de onderzijde van deze vogel is witachtig met lichtbruine flanken. Hij heeft een zwart baardje.

Biotoop

De Bruinkopmees leeft in zijn broedgebied als standvogel en zal niet migreren. Hij leeft voornamelijk in de naaldbomen in de hoog noordelijke gebieden op de taiga, en daarnaast in mindere aantallen in de loofbossen nabij rivieren.

Voorkomen

Het is een wijdverbreide broedvogel in subarctisch Scandinavië en het noordelijk Palearctisch gebied. Ze komen daarnaast ook voor in Noord-Amerika; in Alaska en het uiterste noordwesten van Canada.

Voedsel

Tijdens het broedseizoen leven ze van insecten, maar buiten dit seizoen foerageren ze ook op zaden.

Wetenschappelijk

Bruinkopmees,Grey-headed chickadee,Siberian tit,Poecile cinctus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Paridae
Geslacht: Poecile
Soort: Poecile cinctus

Ondersoorten

P.c. lapponicus: van Scandinavië tot noordelijk Europees Rusland.
P.c. cinctus: van noordoostelijk Europees Rusland via Siberië tot Kamtsjatka en het noordelijke deel van Centraal-Mongolië.
P.c. sayanus: zuidelijk Siberië en noordwestelijk Mongolië.
P.c. lathami: noordelijk en westelijk Alaska en noordwestelijk Canada.

Onderwerpen #Bruinkopmees #Carbonero Lapón #Chapim da Lapónia #Cincia siberiana #Ferreiriño lapón #Grey headed Chickadee #lapintiainen #Lapland 2019 #Lapmejse #Lapplandmeise #Lappmes #Mallerenga d'aigua #Mésange lapone #Norðmeisa #Siberian Tit #Sibirinė zylė #sýkora laponská #Taigas zīlīte #Taigatihane #Сероголовая гаичка #シベリアコガラ #西伯利亚山雀