Zwartkopwielewaal

Kenmerken

Het mannetje is opvallend, met de typische wielewaalachtige, zwarte en gele kleuren. Het verenkleed is overwegend geel, met een effen zwarte kap en zwart in het midden van de vleugels en de staart. De pop is een groenvaalkleurige vogel met groenachtige onderzijde, maar heeft nog steeds de zwarte kap. Jonge vogels zijn als het vrouwtje, maar hebben donkere strepen op de onderzijde, en hun kap is niet effen zwart. De zwarte kop van deze soort is een duidelijk onderscheid met de Indiase wielewaal, welke een zomerbezoeker is in Noord-India. Wielewalen zijn schuw en zelfs het mannetje kan moeilijk te zien zijn in de gevlekte gele en groene bladeren van de canopy. Zijn zang verraad vaak zijn aanwezigheid.

Biotoop

Het is een vogel van open bos en gecultiveerd landschap.

Voorkomen

De Zwartkopwielewaal is een algemene broedvogel in tropisch Zuid-Azië van India en Sri Lanka oost tot Indonesië.

Voedsel

Het voedsel bestaat uit insecten en fruit, vooral vijgen, gevonden in de boomtoppen waar ze veel van hun tijd doorbrengen.

Wetenschappelijk

Zwartkopwielewaal,Black-hooded Oriole,Oriolus xanthornus
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Oriolidae
Geslacht: Oriolus
Soort: Oriolus xanthornus

Ondersoorten

O.x. xanthornus: van noordelijk India tot noordelijk Maleisië en Indochina.
O.x. maderaspatanus: centraal en zuidelijk India.
O.x. ceylonensis: Sri Lanka.
O.x. reubeni: de Andamanen.
O.x. tanakae: noordoostelijk Borneo.

Onderwerpen #Black-hooded Oriole #Geltonnugarė juodagalvė volungė #huppukuhankeittäjä #karbuspeoleo #Loriot à capuchon noir #Orientalsk Hættepirol #Orientgylling #Orientpirol #Oriol capnegre asiàtic #Oriolo monaco #Oropéndola Encapuchada #Schwarzkopfpirol #Sri Lanka 2018 #Wilga złotogrzbieta #žluva černokápá #Zwartkopwielewaal #Черноголовая иволга #นกขมิ้นหัวดำใหญ่ #ズグロコウライウグイス #黑头黄鹂