Zwartkoptrogon

Kenmerken

Deze trogonsoort wordt ca. 28cm groot. Mannetjes en vrouwtjes hebben beide felgele onderzijden met een smalle witte band die het geel van de donkere borst scheidt. Opvallende markeringen zijn een donker oog omgeven door een lichtblauwe oogring en zwarte staartveren met brede witte uiteinden. Mannetjes hebben een zwarte kop en borst met een blauwgroene glans op de nek, rug en vleugels. Vrouwtjes zijn vergelijkbaar, maar doffer geel van onder en leisteengrijs van boven, met niets van de blauwgroene glans van het mannetje.

Biotoop

Het biotoop bestaat uit subtropisch of tropisch droog bos, subtropisch of tropisch vochtig laaglandbos en zwaar aangetast voormalig bos.

Voorkomen

Deze soort komt voor in Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico en Nicaragua.

Voedsel

Ze eten zowel fruit als insecten, die ze vangen tijdens korte vluchten vanaf een open zitplek.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Trogoniformes
Familie: Trogonidae
Geslacht: Trogon
Soort: Trogon melanocephalus

Onderwerpen #Black headed Trogon #Black-headed Trogon #Guatemala 2019 #Juodagalvis trogonas #Kormosfejű aranytrogon #naurutrogoni #salu järanokk #salu-järanokk #Schwarzkopftrogon #Sorthovedet Trogon #Svarthodetrogon #Svarthuvad trogon #Trogon à tête noire #Trogón Cabecinegro #Trogon capnegre #trogon černohlavý #Trogon czarnogłowy #Trogone testanera #Zwartkoptrogon #Черноголовый трогон #ズグロハグロキヌバネドリ