Zwartkopsaltator

Kenmerken

De Zwartkopsaltator wordt ca. 24cm groot. De volwassene heeft een leisteengrijze kop met een witachtig supercilium. De bovenzijde is geelgroen, de onderzijde is lichtgrijs en de keel is wit omrand met zwart. De dikke bolle snavel is zwart en de poten zijn bruin. Jonge vogels zijn doffer en hebben vlekken op de borst en bruine aftekeningen op de onderzijde.

Biotoop

De Zwartkopsaltator is een soort van dichte vegetatie.

Voorkomen

Hij broedt van centraal Mexico tot in oost Panama en is een standvogel.

Voedsel

De zwartkopzouter voedt zich met fruit, knoppen, nectar en langzaam bewegende insecten. Hij foerageert op lage en middelhoge zone's, soms gemengd in groepen andere vogels.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Thraupidae
Geslacht: Saltator
Soort: Saltator atriceps

Ondersoorten

S.a. atriceps: van oostelijk Mexico (uitgezonderd zuidoostelijk Veracruz en noordelijk en centraal Yucatán) tot oostelijk Costa Rica.
S.a. suffuscus: zuidoostelijk Veracruz (oostelijk Mexico).
S.a. flavicrissus: van Guerrero tot centraal Oaxaca (zuidwestelijk Mexico).
S.a. peeti: oostelijk Oaxaca en Chiapas (zuidwestelijk Mexico).
S.a. raptor: Yucatán (zuidoostelijk Mexico).
S.a. acertosus: oostelijk Costa Rica en Panama.

Onderwerpen #Bicudo cabeça preta #Bicudo-cabeça-preta #Black headed Saltator #Black-headed Saltator #Dansaire capnegre #Feketesapkás szaltator #Guatemala 2019 #Juodagalvis saltatorius #maiskuttajakardinaali #Pepitero Cabecinegro #Saltator à tête noire #saltator černočapkový #Saltatore testanera #Schwarzkappensaltator #Sorthovedet Saltator #Storsaltator #Svarthuvad saltator #Ziarnołusk ciemnogłowy #Zwartkopsaltator #Черноголовый сальтатор #ズグロイカル