Zwarte phoebe

Kenmerken

De Zwarte phoebe is een middelgrote vliegenvanger en wordt ca. 16cm groot. Hij heeft een overwegend zwart verenkleed, met wit op zijn buik en onderstaartveren. Het wit vormt een omgekeerde "V" in de onderzijde van de borst. De geslachten zijn identiek en het verenkleed varieert niet per seizoen. Deze soort heeft bruine irissen en zwarte poten, voeten en snavel. De Zwarte phoebe is te herkennen aan een karakteristieke "kwispelende" beweging, waarbij de staart wordt neergelaten en de veren van de staart uitwaaieren.

Biotoop

Het leeft in verschillende biotopen, maar is altijd in de buurt van water.

Voorkomen

Hij broedt vanuit het zuidwesten van Oregon en Californië in het zuiden door Midden- en Zuid-Amerika. Het komt het hele jaar door voor in het grootste deel van zijn verspreidingsgebied en migreert minder dan de andere vogels in zijn familie, hoewel de noordelijke populaties gedeeltelijk migrerend zijn.

Voedsel

Het is voornamelijk een insecteneters en wacht op een zit plek tot dat een prooi in beeld verschijnt en deze in de lucht vangt.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse:Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae
Geslacht: Sayornis
Soort: Sayornis nigricans

Ondersoorten

S.n. nigricans: C-Mexico.
S.n. semiater: de W-Verenigde Staten en W-Mexico.
S.n. aquaticus: van Z-Mexico tot Nicaragua.
S.n. amnicola: Costa Rica en W-Panama.
S.n. angustirostris: van O-Panama, N-Colombia en W-Venezuela tot Peru.
S.n. latirostris: Bolivia en NW-Argentinië.

Onderwerpen #Black Phoebe #Fibi nero #Fibik czarny #Guatemala 2019 #Juodasis febas #Kormos tirannusz #Melnā fībija #Mosquer negre #Mosquero Negro #Moucherolle noir #mustafiivi #Papa moscas fibi preto #Papa-moscas-fibi-preto #Schwarzkopf Phoebetyrann #Schwarzkopf-Phoebetyrann #Sort Fibii #Svart fibi #Svartfibi #tyranovec černý #Zwarte Phoebe #Чёрный феб #クロツキヒメハエトリ